Big game fishing i prvi od tri festivala označili početak turističke sezone na Pelješcu

Na orebićkoj rivi žene su ponovo dočekivale svoje kapetane, u isto vrijeme vraćali su se timovi s prvog dana natjecanja u big game fishingu. Otvoreno još jedno festivalsko ljeto na Pelješcu

Snažna konkurencija, tridesetak ekipa, među njima i tim prošlogodišnjeg pobjednika Orebićanina Josipa Brkića te aktualni državni prvaci tim Corto Kaštelanina Gordona Svaline, borba za prvo mjesto i odlazak na svjetsko natjecanje u Kostariku, a iznad svega sjajna atmosfera obilježili su prva dva dana tradicionalnog natjecanja u lovu na veliku ribu Offshore Challenge Orebić 2023.

Ekipe sastavljene od četiri člana do subote, 20. svibnja, lovit će u pelješkom akvatoriju, po mnogima najljepšem na Jadranu. Neki sreću traže ispred ovog magičnog poluotoka u Pelješkom kanalu, neki timovi s južne strane Korčule, a mnogi su „potegnuli“ do Mljeta i Lastova.

„Odobrena kvota za izlov tune je oko 800 kilograma. Nakon ispunjenja kvote lovi se po sustavu ulovi i pusti, a nagrade se dodjeljuju za prva tri mjesta i najveću ribu. Proglašenje pobjednika je u subotu, 20. svibnja, na rivi u Orebiću, posjetitelje očekuje prava fešta sljubljivanja ulovljene ribe i peljeških vina uz koncert Opće opasnosti“, ističe Dario Krističević, predsjednik Peliških jedara, pomorsko-športske udruge (PŠU), organizatora ovog natjecanja, nadajući se lijepom vremenu, iako su iskusni morski vukovi naviknuti na sve uvjete.

Otvoren Festival peljeških kapetana

Isti dan kad su se ekipe otisnule u potragu za ulovom života, u središtu Orebića, mjesta poznatog po bogatoj pomorskoj tradiciji, otvoren je Festival peljeških kapetana, prvi od tri tradicionalna ljetna festivala na ovom magičnom južnodalmatinskom poluotoku.

Sve je započelo još jednim dočekom kapetana na Trgu Mimbelli, nazvanom po poznatoj kapetanskoj obitelji.

„Dio bogate povijesti kad je Orebić bio pomorsko središte Mediterana, oživjeli su članovi AKU Kušina, pridružila su im se djeca Folklorne skupine Osnovne škole Orebić, a sve se odvijalo u organizaciji TZ općine Orebić, Pomorskog muzeja i Lige borbe protiv raka.  Vođene kostimirane ture po Orebiću, kazališne predstave, koncerti, ali i jedinstvena izložba „S okusom mora, s okusom soli“, u čitaonici orebićkog Pomorskog muzeja na čijem je otvorenju pjevala klapa Geta, dio su bogatog programa ovogodišnjeg prvog festivala na Pelješcu koji se organizira u suradnji turističkih zajednica Ston, Janjina, Trpanj i Orebić s ciljem atraktivne interpretacije naše bogate kulturne i eno-gastro baštine“, kaže Mladen Đeldum, direktor TZ općine Orebić.

Za gurmane i vinoljupce nema bolje pozivnice od Festivala peljeških kapetana jer će se sve do kraja ove manifestacije, 2. lipnja, u pedesetak vinarija i ugostiteljskih objekata na čitavom Pelješcu nuditi kapetanski jelovnici i neka od poznatih peljeških vina po promotivnim cijenama.

A nakon toga sve ispočetka – jer od 15. do 30. lipnja traje Festival peljeških okusa, a od 31. kolovoza do 15. rujna tradicionalan Festival soli.

Vidimo se ovog ljeta na Pelješcu.