CRES NA PIJATU – tradicija koju morate upoznati

Posjetite otok Cres od 29. travnja do 4. lipnja i upoznajte vrhunske lokalne namirnice, uživajte u creskoj janjetini i siru, vođenim turama maslinicima i pčelinjim oazama, degustaciji tradicionalnih slastica i vrhunskim morskim delicijama!

Cres na pijatu (eng. Taste of Cres) novi je projekt TZG Cresa koji ima za cilj promociju vrhunskih lokalnih namirnica kojima otok obiluje kao i bogate ponude creskih restorana i konoba. U razdoblju od 29. travnja do 4. lipnja putem promotivnih kanala predstavljat će se lokalne namirnice i jela, a svi posjetitelji najvećeg hrvatskog otoka moći će uživati i u brojnim događanjima te vrhunskim jelima.

Projekt je podijeljen po tjednima, a svaki tjedan posvećen je pojedinoj namirnici, tako su od 29.4. do 5.5. dani creske janjetine i sira, od 6.5. do 12.5. dani creskog maslinovog ulja, od 13.5. do 19.5. dani creskog meda i samoniklog bilja, od 20.5. do 26.5. dani tradicionalnih slastica, a od 27. 5. do 4.6. u Cresu se održavaju dani pomorske baštine i tradicije, poznato događanje Creski kaić, koji će uz puno kulturnih i sportskih događanja ponuditi i morske gastro delicije.

U subotu, 29. travnja održat će se fešta od creske janjetine i sira na glavnom gradskom trgu u Cresu. Svi zainteresirani posjetitelji moći će degustirati žgvacet, janjetinu na umido, fritaju s udićem (pršutom od ovce), creski ovčji i kozji sir sirane Loznati, dvometarski kruh s maslinama te janjeće roštilj kobasice, janjeću paštetu, salamu i pršut od ovce mesnice Cres. Uz navedeno svi posjetitelji dobit će priliku sudjelovati u radionici filcanja cvijeta iz creske vune u organizaciji creske udruge Ruta. U glazbenom dijelu programa nastupit će Folklorno društvo Orlec, Mario Mužić na mehu i klapa Burin, a program će voditi Franka Medarić. Program na glavnom gradskom trgu počinje od 15:00 sati.

U nedjelju, 30. travnja u Cresu će se obilježiti Međunarodni dan jazz-a u organizaciji HGU, a na glavnom gradskom trgu od 11:30 sati nastupit će Filip Flego & Denis Razz Quartet.

U subotu, 6. svibnja svi zainteresirani posjetitelji mogu se priključiti vođenoj turi creskim stoljetnim maslinicima i degustaciji creskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Tura, koja će se održati na engleskom i hrvatskom jeziku, krenuti će s Trga Frane Petrića (kod fontane) u 10:00 sati. Nakon ture posjetitelji će uživati u vođenoj degustaciji maslinovog ulja koju će održati Daniele Surdić, maslinar  te poznavatelj i licencirani kušač maslinovog ulja. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres prvo je maslinovo ulje koje je u Republici Hrvatskoj zaštićeno oznakom izvornosti, a proizvodi se od autohtonih sorti maslina otoka Cresa, Šimjace i Plominke. Otok je premrežen stoljetnim maslinicima, a maslinarstvo je, uz ovčarstvo, najznačajnija grana poljoprivrede otoka.

U subotu, 13. svibnja posjetitelje ćemo povesti u vođenu turu po pčelinjoj oazi uz posjet najvećem polju kadulje na svijetu. Ova vrlo zanimljiva tura započet će na Križiću (kod skretanja za mjesto Beli) s početkom u 10:00 sati. Višestoljetna tradicija pčelarstva na otoku Cresu potvrđuje kako je otok pravi raj za pčele, a kada znamo da se na otoku može pronaći više od 1.400 raznih vrsta samoniklog bilja, pravi je i botanički vrt. Upravo se na predjelu kojim će tura proći nalazi i najveće polje kadulje na svijetu. U ovu atraktivnu turu sve zainteresirane posjetitelje povesti će Mladen Dragoslavić iz Pčelarstva Dragoslavić, koji se pčelarstvom počeo baviti devedesetih godina, a tradicija pčelarstva u njegovoj obitelji traje već generacijama.

 

Subota, 20. svibnja  s početkom od 10:00 sati na glavnom gradskom trgu rezervirana je za slatko – glazbenu poslasticu. Uz degustaciju tradicionalnih slastica otoka Cresa svi posjetitelji moći će probati i unikatnu tortu naših kapetana. Škrtost zemlje i otočkog krša priroda je obogatila bademom, smokvom, limunom, narančom, maslinom i biljkama od kojih nastaje ljekoviti med, a velikim trudom vrijednih creskih ruku stvara se prvoklasno maslinovo ulje koje je prirodni konzervans i omogućuje dulje skladištenje ove jedinstvene torte. Slastice će pripremiti slastičarna „Slastice Margareta“ pod vodstvom Margarete Debelić Radetić koja već dugi niz godina čuva tradicionalne recepte naših nona. Za glazbeni dio zadužen je jazz trio u sastavu Jelena Brnelić (vokal), Franjo Črnjarić (saksofon) i Filip Flego (gitara).

Dio projekta Cres na pijatu posvećen morskim delicijama započet će 27. svibnja početkom poznatog creskog događanja – Creski kaić. Događanje Creski kaić kao osnovni cilj ima očuvanje i valorizaciju nematerijalne kulturne baštine u smislu tradicionalnog načina života otoka Cresa povezanog s pomorstvom i ribarstvom. Creski kaić će trajati do 4. lipnja, a obilježit će ga niz atraktivnih događanja poput glazbenih nastupa, sportskih natjecanja, izložbi te naravno neizostavne vrhunske gastronomske ponude.

Tijekom projekta creski restorani i konobe ponudit će jela na bazi lokalnih namirnica kako bi svim posjetiteljima dodatno približili bogatstvo okusa otoka Cresa.

Više informacija potražite na www.visitCres.hr