Cvjetni početak travnja najavljuje Uskrs u Opatiji bogat događanjima

Uskrs u Opatiji, ali i čitavi travanj, ove će godine odjenuti „cvjetno ruho“. S dolaskom proljeća, prekrasni opatijski parkovi ponovo su procvjetali, a svoje „bogatstvo flore“ Opatija je naglasila sa još tri manifestacije posvećene cvijeću koje se održavaju tijekom narednog mjeseca.

Cvjetna događanja započinju tradicionalnim Festivalom kamelija, kojim se predstavljaju najljepši primjerci ovog nježnog cvijeta koji je postao i jednim od opatijskih simbola. Svečano otvorenje izložbe kamelija, koje u organizaciji Udruge ljubitelja kamelija slavi svoje jubilarno 15. izdanje, najavljeno je za petak, 31. ožujka u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, u 18 sati, uz nastupe Zbora Štorija iz Rukavca, sopranistice Marije Baldini, pijaniste Ivana Vrbena te recitaciju učenika OŠ Rikard Katalinić Jeretov, uz voditelja Dražena Turine Šajete.

U subotu, 1. travnja, u 11 sati, na rasporedu su šetnje parkom Angiolina, s ciljem upoznavanja s parkovnom florom, pod stručnim vodstvom dr. sc. Romane Lekić. Subotnji program nastavlja se nastupom Folklornog ansambla Zora ispred UP Juraj Šporer, u 12.30 sati. U nedjelju, 2. travnja, u 12 sati započinje Dječji cvjetni korzo ispred UP Juraj Šporer, nakon kojeg slijedi nastup Vivien Gallette, Voljena Grbca i prijatelja te svečano proglašenje najljepših kamelija u 18 sati.

Od 3. do 8. travnja održat će se Floral Week Opatija tijekom kojeg će se ispred UP Juraj Šporer izrađivati vegetativna skulptura Djevojke s galebom. Izradu vegetativne skulpture vodit će renomirani svjetski cvjetni dizajner Vincenzo Antonuccio, koji je na zadnjem svjetskom prvenstvu cvjetne umjetnosti u Philadelphiji ušao među top 10 cvjetnih dizajnera svijeta, a pridružit će mu se i cvjetni dizajneri svjetskog renomea Giuseppe Contartese, Marilena Calbini i organizatorica manifestacije Cristina Cianci Žerić. U procesu izrade vegetativne instalacije sudjelovat će i učenici graditeljske škole, smjer cvjećarstvo iz Rijeke. U sklopu manifestacije u UP Juraj Šporer održat će se kreativne ekološke radionice za djecu, kao i predavanja o ljekovitom mediteranskom bilju, samoniklom bilju i kulinarskoj upotrebi, invazivnim biljnim vrstama te ekološkom vrtlarenju. U četvrtak, 6. travnja, od 17 do 19 sati održat će se demonstracija trendova cvjetne umjetnosti, u petak, 7. travnja, u 18 sati Cvjetna modna revija s instalacijama od svježeg cvijeća, a tijekom oba dana od 9 do 19 sati trajat će izložba cvjetne umjetnosti. U sklopu manifestacije održat će se i Sajam cvijeća na Slatini, od 5. do 8. travnja.

Uskrs u Opatiji, koji traje od 7. do 10. travnja, bit će ispunjen brojnim glazbenim programima, animacijom i atrakcijama za sve generacije. Uskršnja zbivanja započinju u petak, ispred hotela Milenij, glazbenim nastupom grupe Coffee Shop Acoustic od 15 do 17 sati, dok će subota povezati i sport i glazbu. Nakon vođenog nordijskog hodanja povijesnim stazama Opatije, sa startom u 10 sati, održat će se koncert Klape Baladur na prekrasnoj pozornici Portića od 12 do 14 sati, a program će zaključiti Blu:kanu nastupom od 16 do 18 sati na Slatini. Nedjeljna zbivanja započet će tradicionalnim promenadnim Uskrsnim koncertom Puhačkog orkestra Lovran s početkom u 12 sati od hotela Imperial do Slatine, dok će od 16 do 18 sati u portiću nastupiti Klapa Opatija.

Uskrsni ponedjeljak, 10. travnja, posvećen je najmlađima koji će imati priliku družiti se s Uskršnjim zekom i opatijskom damom i prepustiti se „face paintingu“ od 10 do 13 sati na Slatini, dok će njihovi roditelji moći uživati u izložbi oldtimera i nastupu Iman Acoustic Trija. Zabavna alternativa za mališane bit će kreativno-animacijski uskršnji program za djecu koji će se od 10 do 13 sati odvijati u Parku Angiolina.

Sporta u travnju ne fali, pa se tako 15. travnja održava 11. Hrvatski festival rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju na kojem se očekuje 1.400 učesnika. Ova najmasovnija sportsko-rekreativna manifestacija u Hrvatskoj započinje u 9.30 sati okupljanjem na Maloj ljetnoj pozornici dok svečano otvaranje festivala započinje u 11 sati.

Cvjetna zbivanja u travnju zaključit će nova manifestacija Đardin, koja će se održati na samom kraju mjeseca, od 28. do 30. travnja.