Večer vinarije Veralda u opatijskom restoranu Cubo

 U petak 14. listopada istarska vinarija Veralda predstavila je odabrane etikete ekoloških vina u fine dining restoranu Cubo opatijskog hotela Ambasador*****u sklopu festivala HEDONIST Gourmet & Wine Weekend 2022.

Ekskluzivna večera bila je prilika za kušanje ekoloških vina od autohtonih istarskih sorti – terana, malvazije i refoška. Marina Diminić Visintin i Luciano Visintin predstavili su šest Veralda vina sljubljena uz specijalitete tima restorana Cubo pod vodstvom chefa Marka Mandeka. Sudionici večere kušali su različite, uzbudljive stilove vina nastalih na bujskim brežuljcima – od voćnog terana preko različitih pristupa malvaziji do karakternog refoška.

Svaku etiketu vinarije Veralda pratio je pomno usklađen slijed jela nadahnut lokalnim sezonskim namirnicama koji je obogatio gastronomski doživljaj te svako vino predstavio u punom potencijalu. U ugodnom ambijentu restorana Cubo u hotelu Ambasador uz predivan pogled na Kvarnerski zaljev, predstavljena su ekološka vina od autohtonih istarskih sorti – pjenušac Xtrian Brut 2017., malvazija Xtriana 2021., macerirane malvazije Dorata 2019. i Ambra 2019., Refosco 2019. te pjenušac Blanc de Noir Brut 2020.

Pjenušac Veralda Xtrian Brut 2017., prva predstavljena etiketa večeri, izvrsno se sljubio s jadranskim škampima sa sladoledom od badema i rižinog octa, perlama smokve i glazéom maslinovog ulja. Nakon voćnosti pjenušavog vina od terana, drugi slijed je pratila svježina malvazije Veralda Xtriana 2021. Poslužena uz carpaccio kovača s gelom svježeg vlasca, sous-vide ananas sa začinskim  biljem, avokado, nar, rotkvicu i klice suncokreta, Xtriana je pokazala slojevitost ekološke malvazije s Bujskih brežuljaka.

„Od malvazije se može dobiti vrlo široka paleta različitih vina, odnosno različitih stilova, a istraživanje i razvoj tih raznolikosti nas u Veraldi posebno veseli“, istaknuo je Luciano Visintin.

Raskoš i karakternost malvazije na ovoj ekskluzivnoj večeri u jednom od najljepših opatijskih hotela predstavile su i dvije etikete macerirane malvazije – Veralda Dorata 2019. koja je izvrsno nadopunila crne tagliatelle s krakovima hobotnice, salsu, kreker origana, potočarku i klice kresa, te Veralda Ambra 2019. servirana uz rižoto s kozicama, curryjem, peperoncinima, bobom, kukuruzom i cvijećem.

Večer su zaokružila izvrsna vina od refoška, autohtone istarske sorte. Veralda Refosco 2019. izvrsno je pratio file jelena s kremom od lješnjaka, radič pirjan u crvenom vinu, pečena mlada mrkva, gel kupina, dehidrirane maline i demi glace. Večeru su zaključili parfait ricotte, poširana kruška s gelom cimeta i crumble prhkog tijesta posluženi uz Veralda Blanc de Noir Brut 2020., prvi bijeli pjenušac od refoška.

Večer u hotelu Ambasador Liburnia Hotels & Villas pružila je autentičan doživljaj kroz vrhunsku gastronomiju i izvrsna vina. Posvećenost inovacijama nepresušan je izvor kreativnosti ove vinarije koja je i na ovom događaju oduševila izvornošću doživljaja i okusa vrhunskih vina. Sinergija vina od autohtonih istarskih sorti i delicija od lokalnih namirnica pružila je izvrstan gastronomski užitak.