Tinjan će biti domaćin najveće fešte posvećene pršutu u ovom dijelu Europe.

Četrnaesto izdanje Internacionalnog sajma pršuta nam je pred vratima: od petka 14. listopada pa do nedjelje 16. listopada Tinjan će biti domaćin najveće fešte posvećene pršutu u ovom dijelu Europe. Nakon dvije dugačke godine prisilne pauze zbog korone, ISAP se vraća u najboljem svjetlu, predstavljajući najbolje pršute iz Istre, iz drugih hrvatskih regija i iz drugih pršutarskih zemalja Mediterana i Srednje Europe.

Draž tinjanskog Internacionalnog sajma pršuta je u zajedničkom predstavljanju, kušanju, uspoređivanju, pa i vrednovanju, različitih tipova pršuta, jer svaka pršutarska zemlja, pa čak i svaka regija, pršute proizvodi na svoj osebujan način. Istarski su pršuti, podsjetimo, jedinstveni u cijelom pršutarskom svijetu jer se jedini proizvode bez kože i potkožnog masnog tkiva, bez nogice, s ostavljenom zdjeličnom kosti što istarskom pršutu daje osebujan asimetrični oblik, i bez dimljenja. U neposrednom susjedstvu, kako na slovenskom Krasu tako i na otoku Krku, pršuti se proizvode s kožom, zdjelična kost im se uklanja zbog čega su u donjem dijelu pravilno zaobljeni, ali se ne dime, dok se u Dalmaciji i Hercegovini pršuti s ostavljenom kožom intenzivno dime što im daje karakterističan pikantan okus.

U pršutarskim regijama Italije pršuti se također proizvode s kožom (najpoznatiji talijanski pršuti su oni iz Parme i iz San Danielea), ali se kod njih od začina koristi samo sol, dok se kod nas i istočno od nas u začinsku smjesu dodaje i papar, ponegdje još i lovor i ružmarin ili drugo začinsko bilje. Još dalje na zapad, primjerice u Španjolskoj i Portugalu, pršutima se skida koža ali se na mesu ostavlja debeo sloj masnoga tkiva. Austrijski pršuti iz Štajerske se proizvode također s kožom, no odatle nam dolaze i u dimljenoj i u nedimljenoj varijanti, oboje je tradicija koja obogaćuje ponudu bogatog stola.      Svi ti različiti tipovi pršuta moći će se kušati u Tinjanu na Internacionalnom sajmu pršuta, s mogućim još ponekim iznenađenjem jer su prijave izlagača još uvijek u tijeku.

Na ISAP-u će se tradicionalno dodijeliti šampionski naslovi te zlatne, srebrne i brončane medalje za najbolje ocijenjene pršute u više različitih kategorija, a šampionom ISAP-a proglasit će se jedan jedini pršut koji od stručnog ocjenjivačkog suda dobije najvišu ocjenu. U pojedinim kategorijama u kojima se natječu najmanje tri pršuta šampionom se proglašava najbolji među njima  ukoliko je osvojio dovoljno bodova za zlatnu medalju. Natjecateljske kategorije su: istarski pršut koji nosi europsku Zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI), zatim krčki, dalmatinski i drniški pršut koji nose europsku Zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla (ZOZP); pršuti nositelji ovih oznaka iz drugih zemalja ocjenjivat će se zajedno u kategoriji „ostali pršuti”, a pršuti bez zaštićenih oznaka ocjenjivat će se u kategorijama dimljenih i nedimljenih pršuta.

Titula šampiona ISAP-a najprestižnije je priznanje za kvalitetu pršuta u Hrvatskoj i drugim zemljama sudionicama, a osim na štandovima proizvođača, tijekom tinjanskog sajma šampionski će se pršuti moći kušati i na vođenim degustacijama u Kući istarskog pršuta. Tinjan se, podsjetimo, 2006. godine proglasio „općinom istarskog pršuta”, u ovoj općini i bližoj okolici koncentrirano je najviše istarskih pršutana, a središnji trg pred zgradom Općine krasi lijepi spomenik istarskom pršutu pokraj kojega se, kada dođete na ISAP, obavezno morate fotografirati.

Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu nije samo gastronomski događaj i doživljaj: tijekom tri sajamska dana domaćini su pripremili čitav niz pratećih rekreativno-sportskih, edukativnih, kulturnih i zabavnih programa, a osim pršuta na sajmu se tradicionalno nude i vrhunska vina Tinjanštine i središnje Istre te čitav niz drugih autohtonih proizvoda. Prvog dana, u petak, zapjevat će Jole i Mauro Staraj & La Banda, u subotu će vas rasplesati živahna Maja Šuput s predgrupom Replay band, a u nedjelju Night Express bend i predgrupa Alfa Time band. Za veselo raspoloženje brinu još Malvazija band, Sunset band, Magnolia, Bambus band, Frula band, Laguna band i DJ Kriza.

Upišite u svoje kalendare datume od 14. do 16. listopada, jer to je vrijeme kada treba posjetiti jedinstvenu i najveću feštu posvećenu pršutima u ovom dijelu Europe!

Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma i sporta te Istarske županije.