Treća konferecija Izazovi galerija

  Na trećoj galerijskoj konferenciji u Puli domaći i međunarodni stručnjaci govorit će o trendovima na tržištu umjetnina u Hrvatskoj i Europi

Treća konferecija Izazovi galerija u razvoju publike održat će se u petak 30. rujna 2022. godine u 9:20 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli. Konferencija je namijenjena razvoju prvenstveno stručne publike, odnosno galerijskih voditelja i djelatnika te služi kao platforma za razmjenu iskustava, znanja i ideja, potiče aktivniji dijalog među hrvatskim galerijama i prilika je za umrežavanje i druženje stručnjaka koji su vezani uz polje kreativnih i kulturnih industrija.

Konferenciju će pozdravnim govorima u 9:45 sati uz organizatore otvoriti pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Emina Popović Sterpin i pročelnik Odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica.

Treća konferencija će otvoriti temu razvoja umjetničkog tržišta koje je u posljednje dvije godine doživjelo nevjerojatne promjene.

Stručni predavači koji djeluju u lokalnom i međunarodnom kontekstu govorit će o aktualnim trendovima i tendencijama na svjetskom tržištu umjetnina i o pozitivnim praksama koje se potencijalno mogu implementirati u Hrvatskoj. Stručnjaci će pokušati dati odgovor na pitanje mogu li se iznaći strategije za usmjereno djelovanje galerija koje bi potaknule cirkulaciju na tržištu te istovremeno omogućile transparentnost poslovanja i edukaciju publike o mogućnostima investiranja u suvremenu umjetnost.

Martina Batović, direktorica organizacije Artisan Art Intelligence održat će keynote predavanje naziva “Trendovi i tendencije na tržištu umjetnina u Europi: pregled i mogućnosti”,  a Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu govorit će o “Modelima edukacije i iskoraku umjetnika na tržište”. Daniel Tomičić, organizator umjetničkog sajma Art Zagreb, predstavit će manifestaciju kao primjer dobre prakse i jedan od najprepoznatljivijih umjetničkih prodajnih sajmova u Hrvatskoj.Iulian Pleștiu, kustos savjetnik u rumunjskoj aukcijskoj kući Artmark održat će predavanje naziva “Aukcije digitalne umjetnosti u online okruženju: pogled prema Hrvatskoj”, a kulturna menadžerica i osnivačica organizacija Shpigl i Alice in blockchains Petra Horvatović održat će stručnu radionicu o potencijalu NFT-a.

Konferenciju u okviru projekta Jačanje kapaciteta hrvatskih galerija za razvoj publike organizira Udruga za poticanje kreativnosti Atanor u partnerstvu s Istarskom kulturnom agencijom i Arheološkim muzejom Istre uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Pulete Arena Hospitality Grupe i Urbanke by Erste.

 

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, a rok za prijave je četvrtak 29. rujan 2022. godine putem on line obrasca na poveznici https://forms.gle/LvLfpVfUvaAZkZ9dA.