Captain’s Brunch: Priča o kavi i kastavskim kapetanima uz glazbu Zvjezdana Ružića

Predivno sunčano jutro na fortici gdje seže pogled na cijeli Kvarnerski zaljev poslužilo je kao kulisa za priču o kavi Caffe Diemme. 

 

Događaj koji prezentira kavu Diemme smjestio se u pitoresknom kvarnerskom gradiću, na mjestu s kojeg su ispraćani i dočekivani kapetani- kastavskoj Fortici. Prigodno nazvan Captain’s Brunch, priča priču dalekih zemalja iz kojih nam kava dolazi, povezujući je s nautičkom poviješću grada Kastva i njegovih kapetana. Događaj kojeg je organizirala tvrtka Nikas, okupio je mnoge lokalne influencere, kao i brojne riječke ugostitelje.

Najbolja zrna Caffe Diemme kave dolaze iz dalekih zemalja Srednje i Južne Amerike kao što su Meksiko, Kolumbija, Salvador i Kostarika, ali i iz afričkih zemalja Etijopije, Zambije i Tanzanije. Sve ove zemlje povezuje zajednička priča o pomno biranim zrnima vrhunske kave, ali i o pomorski putevima kojima nam ona dolazi. Caffe Diemme nastaje kao rezultat ljubavi prema svijetu kave koja se isprepliće s poviješću tri generacije obitelji Dubbini, od 1927. Iz izbora najboljih zrna 100% arabica kave nastaje u espressu neodoljiva mirisna nota čokolade i badema, a u šalici kremastog macchiata slatka aroma karamele. Na hrvatsko tržište ovu kavu donosi tvrtka Nikas s dugogodišnjim iskustvom na području premium kave.

 

Korak dalje od klasične pripreme kave

 

Na događaju se mogla degustirati vrhunska 100% arabica kava u svim popularnim izdanjima- espresso, macchiato, cappuccino uz demonstraciju latte art-a od strane barmena Tomislava Mrdeža.

 

Ova prezentacija kave otišla je i korak dalje od klasične te pokazala kako kava ne mora biti smo topli napitak, već namirnica puna potencijala u gastronomiji. Priču o kavi zajedno s timom iz tvrtke Nikas ispričali su lokalni ugostitelji i proizvođači.

Vlasnik Oštarije Fortica, ujedno i “meštar od kužine”, Željko Markus, osmislio je nekoliko prigodnih specijalieta s kavom Diemme koja se može popiti u njegovom lokalu. Biftek mariniran u kavi, rižoto od šumskih gljiva na kremi od kave, kuglice pikantne čokolade prelivene kavom i, neizostavan talijanski desert, tiramisu. Sva ova jela nosila su domišljate nazive poput, Kapetanovo blago, Sedam mora i Zlato starog mornara, koji su posjetitelje odnosili na gastro pustolovinu dalekim morima.

Osim ovih delicija, našao se tu i sladoled Gelati Valle Losca osmišljen po recepturi Tomasa Maglice, posebno za ovu prigodu- espresso sladoled sa hrskavim zrncima kave i kakaa i sladoled od kave i mascarpone sira.

Tiramisu sladoled  nosio je naziv Carpathia,  evocirajući činjenicu da je, spasonosni brod koji je priskočio u pomoć potonulom Titanicu, bio na putu riječke luke s posadom koju su činili upravo hrvatski mornari.

No, priča o kavi ne staje ovdje. Tim iz lokalne proizvodnje likera Suza T.B. koja posebnu pažnju posvećuje tradicionalnim kvarnerskim likerima i rakijama osmislio je napitke koji vraćaju hrabrost i prilikom najuzburkanijih mora. Fortica, Torpedo i Nevera s Kvarnera nazivi su posebno osmišljanih koktela s Diemme kavom i lokalnim proizvodima Suza.

Uz dobru hranu i piće, dobro raspoloženje nije bilo upitno, a za potpuni doživljaj bio je zadužen Zvjezdan Ružić.

Uz mnoge uzvanike, našla su se tu i neka poznata lica kao gradonačelnik grada Kastva, Matej Mostarac, Mia Negovetić, Filip i Slađana Gržinčić.

Foto: Marin Sušlić