Ljeto nas poziva na hedonizam uz čašu crnog vina Tomić Illyricum 2019.

Ljeto nas mami mirisima, okusima, atmosferom. Sve asocijacije na ljeto mogu se pretočiti u jednu čašu vina nastalu pod suncem i na kamenu otoka Hvara, u skladu s prirodom i željom da predstavi ono najbolje od Hvara.

Prvi ekološki proizvod vinarije Tomić je vino Illyricum koje već godinama osvaja posjetitelje otoka Hvara, ugostitelje na našoj obali i ljubitelje vina iz cijele Hrvatske i šire. Iako nosi naziv prema arheološkim nalazištima ilirskih nastambi pronađenih kraj vinograda u uvali Vira na sjeverozapadnom dijelu otoka, među ljubiteljima vina Illyricum je od milja nazvan „mali Caplar“ prema još jednoj legendarnoj kupaži Andre Tomića.

Slično kao Caplar, Illyricum donosi novi pogled na blend autohtone i internacionalne sorte. Cabernet sauvignon i autohtoni plavac mali u Illyricumu se izvrsno nadopunjuju. Iako se radi o kupaži dviju moćnih sorti, Illyricum 2019. oduševljava harmonijom i punoćom aromatskog doživljaja – elegancija i uravnotežena svježina caberneta odlično prate zaobljene tanine plavca malog.

Plavac mali i cabernet sauvignon se odvojeno vinificiraju, potom kupažiraju i odležavaju u barrique bačvama. Na taj način se arome plavca malog na suhe šljive uz elegantne i ugodne tanine savršeno nadopunjuju aromama na crveno i crno bobičasto voće i svježinom cabernet sauvignona. Illyricum ima potencijal za duže odležavanje u boci i daljnje razvijanje karaktera.

Ovo vino duboke rubinsko crvene boje, ugodne svježine i dugog aftertastea svu raskoš pokazuje posluženo na sobnoj temperaturi od 18° C, a uz široku lepezu umjerenih jela, osobito uz govedinu, pačja prsa te razne sireve. Iako nije nužno, prijedlog je ovo vino prije posluživanja dekantirati jer tako ono spokazuje nove neočekivane arome, osobito na slatke začine, vaniliju i klinčić, tamnu čokoladu.

„Živimo u prirodno čistim uvjetima na otoku Hvaru, okruženi morem, s malim brojem stanovnika i svim preduvjetima za čist, ekološki uzgoj i u tome vidimo budućnost naše proizvodnje. Ekološka proizvodnja nam je bitna zbog nas samih, ali i naših kupaca koji se sve češće odlučuju na ekološke proizvode“, istaknuli su iz vinarije Tomić.