Podmorje plaže Martulina – uzbudljivi snorkeling u Peroju

Plivanje i ronjenje s maskom odnosno “snorkeling” sve je popularniji način otkrivanja podmorja za one koji, i bez savladane vještine ronjenja, žele otkrivati čari podmorja. Za snorkeling je potrebna samo podvodna maska i, naravno, odlična i zanimljiva lokacija! Na području Vodnjanštine postoji niz šljunčanih i stjenovitih plaža koje ćete pronaći u obalnim mjestima, Peroju (www.vodnjandignano.com/hr/plaze-peroja/stranica/98) i Barbarigi (www.vodnjandignano.com/hr/plaza-za-pse/stranica/99.) Ukoliko ste vlasnik psa, imate razlog više za dolazak jer na njih čekaju posebne plaže na kojima možete zajedno uživati (www.vodnjandignano.com/hr/plaza-za-pse/stranica/99).

A ako za vrijeme odmora na području grada Vodnjana tražite idealnu plažu za snorkeling, donosimo vam detaljan vodič kroz podmorje plaže Martulina u Peroju kojeg donosi Turistička zajednica grada Vodnjana u suradnji s obrtom Underwater Affair.

 

KAKO DO PLAŽE MARTULINA?

 Kako biste pronašli plažu Martulina, potrebno se uputiti u jedno od mjesta Vodnjanštine, Peroj. Laganom šetnjom po perojskoj obalnoj šetnici stići ćete do plaže za 15-tak minuta iz smjera uvale Portić ili autom slijedeći uputu za dolazak na perojske plaže. U nizu šljunčanih plaža, Martulinu ćete lako prepoznati po ostacima austrougarskog mola koji vire iz mora. Za obitelji s djecom dobro je znati da se u blizini nalazi dječje igralište koje može upotpuniti zabavu nakon uspješne podmorske avanture.

 

 

TRAGOM NAJMODERNIJIH AUSTROUGARSKIH BRODOVA

Austro-Ugarska Monarhija ostavila je dubok trag u Istri i u mnogočemu je dijelom istarskog nasljeđa na kopnu, ali i ispod morske površine. Ova snorkeling lokacija čuva tragove ne tako davne prošlosti koji svjedoče o pomorskoj i ratnoj ostavštini Austro-Ugarske. S obzirom na to da je obližnja Pula bila odabrana za glavnu ratnu luku Carstva sredinom 19. stoljeća slijedio je period intenzivne izgradnje fortifikacijskog sustava, uređenja sidrišta, plovnih puteva i razvoja moderne ratne mornarice. Fažanski je kanal bio pomoćno sidrište pa su tako ispred ove plaže prolazili najmoderniji i najopremljeniji ratni brodovi. Radi zaštite središnje ratne luke austrougarske mornarice razvija se jedinstveni sustav obrane u široj okolici Pulskog zaljeva. Upravo ovdje, od rta Mertulin, današnje plaže Martulina, do Malog Brijuna za vrijeme prvog svjetskog rata postavljena je protupodmornička zaštita u vidu čelične mreže ili debelog čeličnog užeta koja je štitila sjeverni ulaz u Fažanski kanal.

SMJERNICE ZA ISTRAŽIVANJE PODMORJA

Istraživanje ovog lokaliteta s intrigantnom povijesnom pričom možete započeti od urušenog dijela gdje dva paralelna mola idu u smjeru Brijuna s prosječnom dubinom od 2 metra. Između njih se nalazi širok prolaz u kojem se skrivaju plove riblje mlađi, a u sjenovitim pukotinama mola moguće je susresti i raka kosmača koji živi u posebnom obliku simbioze s narančastom spužvom. Kako bi se prikrio on je doslovce otrgne s morskog dna i njome se zamaskira osiguravajući si tako zaštitu.

PLAVI PROZORČIĆ, RIBA PJEVČIĆ I SPUŽVA SPIRASTRELA

U prolazu između molova možete proviriti ispod kamenih blokova u kojima se skrivaju sipe i škrpinice, a ako pronađete jedan osobito širi procijep iznenadit ćete se koliko nalikuje prozorčiću plave boje. U vodoravnim procijepima na stijenkama mola naići ćete na sićušnu ribu koja nosi šarmantno ime – pjevčić. Prepoznat ćete ga po crnoj glavici, a tijelo mu može biti žuto, narančasto ili crveno. Vješt je i u plivanju naopačke, a kad raširi bočne peraje vidljiv je bijeli obrub koji ga dodatno uljepšava. Na zidovima molova možete primijetiti i plošnu spužvu spirastrelu koja je zbog sjenovitog položaja razvila rijetko žarku i upečatljivu crvenu boju.

 

 

POTONULA RIVA U ŠAROLIKOM DRUŠTVU RIBA

Dijelovi razrušenog mola na desnoj strani gledano prema moru skrivaju razne podvodne detalje koji će vas dugo zadržati pod morem poput velike alke o koju su se vezali brodovi.
Najupečatljiviji dio ove strukture je potonula riva koja se nalazi na samom kraju molova udaljena svega nekoliko metara. Danas njome “šetaju” samo velike oštrige i obične spužve, a i ovdje ćete naći 3 velike alke. Ispodnje sretno živi raznoliko društvo riba kao što su baraji, veliki primjerci lumbraka, pokoji pic, crnej i pirka, a često je posjećuju brancini, jata cipala i orade.

RAZNOLIKO MORSKO DNO I KOLONIJA MORSKIH ZEKANA

Okolno morsko dno prošarano je kamenim podlogama s malim stijenama, no ako se vraćate uzduž većeg mola s njegove vanjske strane primijetit ćete i pješčano dno na kojem možete pronaći razne školjke i puževe kao što su volak i kvrgavi volak, Petrovo uho, srčanka, rumenka i morske zvijezde.
Dolaskom do plićaka iznenadit će vas velika kolonija morskih zekana koje se ovdje mrijeste i pasu travu. Spadaju u red puževa golaća i imaju male nabore na vrhu leđa poput krila s kojima nespretno klize kroz vodu. Pokušat će vas zadiviti svojim bojama od žute i svijetlosmeđe do tamnije boje posute pjegama. Ako ih vaš dolazak jako uplaši, znajte da se brane ispuštanjem ljubičaste tekućine koja ima neugodan miris. Da puževi vole ovu lokaciju dokazuje i pojavljivanje drugih vrsta puževa golaća kao što je endemski puž dendrodoris. Smeđe je boje i ima žuti ili narančasti obrub, a naraste do 8-9 cm, te izrazito žuta tylodina s malom zakržljalom kućicom koja najčešće živi na žutoj sumporači kojom se hrani. Ako budete imali sreće, susrest ćete još nekog tko se rijetko pokazuje – tanašnog raka pauka s krhkim nožicama poput čačkalica.

TRAGOVI PROŠLOSTI KOJI SE NE SMIJU DIRATI

Koliko god vam izgledalo primamljivo nemojte pokušavati roniti ispod kamenih blokova ili preko potonule rive jer biste mogli biti u opasnosti.

Pažljivim promatranjem okolnog dna moguće je pronaći ostatke čahura metaka i preostalih dijelova željezne konstrukcije, no nemojte ih ponijeti sa sobom. Zapamtite ih ili fotografirajte jer su oni trag prošlosti koji vam želi rasplamsati maštu o svemu što se na ovome mjestu zbivalo u prošlosti. Pružite i svim drugim snorklerima nakon vas prliku da otkriju priču prepunu detalja koju podmorje plaže Martulina priča već stoljećima.

Više informacija:

www.vodnjandignano.com