Ogulin se ponovno pretvara u grad iz bajke – počinje 17. Ogulinski festival bajke

Već tradicionalna kulturno-turistička manifestacija Ogulinski festival bajke spremna je za svoje 17. izdanje koje se u gradu Ogulinu održava od 10. do 12. lipnja. Festival će i ovoga ljeta slaviti bajke i bajkovito stvaralaštvo tijekom tri dana trajanja i to kroz bogati umjetnički i kulturni program namijenjen djeci, mladima i odraslima.

 

Ogulinske ulice i trgovi spremni su  još jednom za pretvaranje u najmaštovitiju bajkovitu scenu na kojoj će nastupiti brojni izvođači te okupljene obasipati zabavom i pozitivnom energijom. Tako će cijele obitelji moći pronaći nešto za sebe i to na festivalskim scenama diljem grada koje nose prigodna imena, kao što su Regoč, Đulin vrt, Neva NevičicaStribor, Potjeh, Kosjenka i Domaći, a program otvara poznati pjevač Bojan Jambrošić.

 

U svijetu bajki je za svakoga po nešto

Od radionica svakako se ističu uvijek atraktivna radionica Vilinski kutak već stalne gošće Kate Škugor iz Vodica, Stakleno-drvena priča, Priča o malom brodograditeljuOslikajmo bajku te Šumska bajka, Novi život bijelog vuka kao i Bajka o zmajevima naših Zmajoljubaca.

Što se tiče predstava, nikako se ne smiju propustiti predstave Mi o vukuu kojoj glumi Bojan Jambrošić, zatim Hrvatske vile i vještice, ReciklauniranjeOgledalce ogledalce, Vesela tvornica riječi, Neobičan intervjute niz drugih predstava uvijek atraktivnog Šarenog svijeta.

Tu su i video projekcije crtanih filmova Croatia Filma Bundašev rođendan, Tajno selo, Velika utrka, Kraljica cipela, niz crtanih filmova Hlapićeve sportske igre, Šećerko, Hvala za lijek te novost koju donosi ovogodišnji program, po prvi puta u suradnji s HRT-om, predstavljanje JUHUHU programa koji obožavaju svi klinci i klinceze.

Pripovijedanje bajki ono je što ovom festivalu daje posebnu čar, te nešto u čemu ponajviše uživaju najmlađi. Ove godine moći će poslušati domaćicu Sabinu Gvozdić – Živa riječ, Sandru Vukoju iz Slavonskog Broda, Knjiguljicu iz Karlovca te Fora priču iz Zagreba. A tu je i  animacijski program s tradicionalnim polaganjem vozačke dozvole za letenje na metli.

Za dobru atmosferu, na rasporedu je i koncert Domagoja Vukovića iz Ogulina te  Udruge žena Ogulin i Kluba za mlade Ogulin. Od gastronomske ponude, svi gosti festivala mogu okrijepu pronaći u restoranu Hotela Frankopan, restoranu Ive, pizzerijama Bonnino i Klopizza, fast foodu Štross, krčmi Dalmatinac te se zasladiti u slastičarnici Korzo.

Ulaz na Ogulinski festival bajke je besplatan za sve uzraste, a organiziran je i prijevoz vlakom iz Zagreba. Polazak s Glavnog kolodvora u Zagrebu je u 8.07 sati, stajanje je u Karlovcu u 9.06 sati te dolazak u Ogulin u 10.16 sati. Povratak iz Ogulina je u 16.20 sati, vlak je u Karlovcu u 17.31 sat, te u Zagrebu u 18.29 sati. Vlak na ovoj specijalnoj liniji staje i na usputnim kolodvorima i stajalištima prema voznim vremenima objavljenim na web stranici HŽPP-a. Cijene prijevoznih karata su 55 kuna za odrasle i 25 kuna za djecu od 6 do 12 godina ako nemaju pametne kartice za besplatnu vožnju s njom na blagajni mogu dobiti besplatne karte. Vožnja vlakom za djecu do 6 godina je besplatna.

 

O Ogulinskom festivalu bajke

Festival je pokrenut još 2006. godine, organizira ga Turistička zajednica Grada Ogulina, a potaknut je stvaralaštvom slavne hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić koja je rođena u Ogulinu. Upravo su joj grad i okolica bili najveća inspiracija za pisanje. Nakon ovog, sljedeće ovogodišnje izdanje festivala rezervirano je za kraj ljeta, kada će se ponovno održati od 9. do 11. rujna.