Prvih 11 obiteljskih i malih hotela dobilo Eco zelene certifikate

Do kraja godine certificirat će se između pedeset i šezdeset obiteljskih i malih hotela koji su se opredijelili za zeleno poslovanje

Čak 84 posto turista želi smanjiti količinu otpada, 83 posto želi smanjiti potrošnju energije, 79 posto želi koristiti okolišno odgovorniji prijevoz poput bicikala i javnog prijevoza, 76 posto želi smanjiti potrošnju vode, 69 posto svoj ugljični otisak, a 76 posto želi ravnomjernu raspodjelu ekonomskih koristi turizma. Ovi podaci izneseni su danas na konferenciji „Zelena i digitalna transformacija obiteljskog i malog hotelijerstva“, održanoj u splitskom hotelu Briig u organizaciji Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela.

 

 

Njezinih 11 članova tom je prigodom dobilo Eco zeleni certifikat. Riječ je o prvim obiteljskim i malim hotelima koji su ispunili stroge kriterije i zahtjeve zelenog poslovanja te su, ovisno o stupnju, dobili srebrnu, zlatnu i platinastu oznaku. Srebrni su hotel Korana Srakovčić iz Karlovca, Stancija 1904 iz Smoljanaca pored Svetvinčenta, Heritage boutique hotel Adriatic iz Orebića, hotel San Rocco iz Brtonigle, Villa Adriatica iz Supetra i Agroturizam Kalpić iz Lozovca, zlatni je Sveti Križ s Čiova, a najviši, platinasti certifikat dobili su hoteli Rotondo iz Segeta Donjeg, Manora iz Nerezina s Lošinja, Villa Magdalena iz Krapinskih Toplica i Skalinada iz Zavale s otoka Hvara.

Do kraja godine očekuje se da će u prestižni brend Eco zelenih hotela ući između pedesetak i šezdesetak članova Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, poručio je Šime Klarić, njezin predsjednik.

„Unatoč velikim posljedicama koje je pandemijska kriza ostavila na naše poslovanje, odlučili su se za veliki iskorak u hrvatskom turizmu i prvi smo se opredijelili za zelenu i digitalnu transformaciju. Itekako smo svjesni činjenice da su zeleno i digitalno poslovanje postali nužnost želimo li biti konkurenti na turističkom tržištu. I to ne samo zbog zahtjeva naših osviještenih gostiju za ekološki prihvatljivim smještajem, nego i zbog velikih ušteda za hotelijere. Osim toga, na ovaj način dajemo svoj doprinos dekarbonizaciji planete“, istaknuo je Klarić u uvodnom govoru.

„Današnji turisti spremni su mijenjati navike u skladu s konceptom održivog turizma, što predstavlja dodatan poticaj Hrvatskoj za odmicanje od masovnosti i sezonalnosti te usmjeravanje prema održivosti i kvaliteti u čemu mali i obiteljski hoteli imaju vrlo važnu ulogu. Posebno pozdravljam inicijativu odnosno novi brend „Eco zeleni hoteli“, koju je Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela pripremila u najbolje vrijeme, kada se gosti nakon dvije godine fokusa na zdravstvenu sigurnost usmjeravaju na užitak u prirodi, hrani i druženju“, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te dodala kako je značaj obiteljskih i malih hotela prepoznat i kroz novu Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. i ulaganja u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti kroz koji je cilj što više sredstava, od ukupno 2,2 milijarde kuna namijenjenih turizmu, usmjeriti upravo poduzetnicima.

 

Podršku novom projektu i inicijativi obiteljskih i malih hotela dao je i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić te brojni predstavnici institucija i kolege iz sektora.

Foto Mario Alajbeg