Najbolje graševine Hrvatske kušajte u Osijeku

Krenite u Osijek na GO i otkrijte sve nijanse hrvatske vinske perjanice na međunarodnoj konferenciji “GO – Graševina Osijek”  koja se održava 26. i 27. svibnja u najvećem gradu Slavonije i Baranje.

Jeste li znali da graševina čini gotovo 45 % ukupno proizvedenog grožđa i tek nešto manje od 40 % ukupno proizvedenog vina u Republici Hrvatskoj? Naša najznačajnija sorta, uz malvaziju i plavac, sadi se na oko 25 % vinogradarskih površina u Hrvatskoj. Poznata je još pod imenom Riesling italico, Laški rizling, Welschriesling, Olasz Rizling, Grašac i Rizling Vlašsky. Službeni naziv sorte pod hrvatskim imenom graševina prije nekoliko je godina upisan u knjizi Wine Grapes, svojevrsnom atlasu svjetskih vina autorice Jancis Robinson. Potvrda je to iznimne kvalitete koju daje baš u hrvatskim vinogorjima, posebno Slavonije i Podunavlja.

Tijekom konferencije razgovarat ćemo o značaju graševine, povezivanju terroira i turizma, marketingu vina te pozicioniranju Hrvatske kao vinske zemlje, kao i klimatskim promjenama kojima svjedočimo. Uz dr. sc. Darju Sokolić, ravnateljicu Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu kao organizatora, s nama su najvažniji sugovornici na temu ove cijenjene vinske sorte – Vlado Krauthaker, Saša Špiranec, prof.  dr.  sc. Edi Maletić, prof. dr. sc. Đuro Horvat, Mario Meštrović, prof. dr. sc. Dragan Kovačević i drugi. Nakon središnjeg programa konferencije, 27. svibnja u večernjim satima družimo se u Perivoju kralja Tomislava na Večeri vina i umjetnosti.

Organizator konferencije je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a partneri Turistička zajednica Osječko – baranjske županije i Udruga Graševina Croatica. Konferencija je dio projekta “Wine Tour Across Borders” sufinanciranog kroz EU Interreg program Mađarska-Hrvatska.

U nastavku dostavljamo program događanja.

Sudjelovanje na središnjem danu konferencije je besplatno, a prijava je obvezna. Kako je broj mjesta ograničen prijavite se čim prije (ime i prezime i organizacija) na grasevinaosijek@gmail.com.

26. 5. ČETVRTAK

17.00h Graševina dobrodošlice, Hotel Osijek

18.00h Degustacije: Pjenušava Slavonija i Podunavlje-Marija Vukelić, Vinske priče by Željko Garmaz (uz pozivnicu)

27. 5. PETAK

HOTEL OSIJEK

9.30       Registracija sudionika

Moderator: Mirta Milas

10.00     Otvorenje

10.30     PANEL I.: Graševina jučer, danas, sutra

Saša Špiranec, Edi Maletić, Vlado Krauthaker, Ivana Nemet, Marijan Knežević

11.30 – 12.30     VINSKA UDRUŽIVANJA

Đuro Horvat – Vina Mosaica, analiza potrošača 2021.

Zoltán Győrffy – regionalna i nacionalna iskustva Mađarske

Tomislav Panenić – Graševina Croatica

12.30 -13.15 Brunch & Wine

13.15    CroViZone – Klimatske promjene i vinogradarstvo regije Slavonije i hrvatskog Podunavlja – potencijali i  perspektiva, Maja Telišman Prtenjak, Marko Karoglan, Domagoj Karačić, Ivan Prša

13.45 – 14.30   VINSKI MARKETING I VINSKI TURIZAM

Ana Petak – Neka etiketa priča…

Ivana Jurić – Događanja kao motiv dolaska, turizam i terroir

Mario Meštrović – Brendiranje tipova graševina s kuhinjom Slavonije i Baranje

14.30 PANEL II.: Quo Vadis vinska Hrvatska

Đuro Horvat, Dragan Kovačević, Darja Sokolić, MP predstavnik, Josip Pavić

15.30     Zaključci konferencije

SVIJET GRAŠEVINE: degustacija graševina za vrijeme trajanja programa u posebnom prostora.

VEČER VINA I UMJETNOSTI, vinski festival

18.00 – 00.00

Perivoj kralja Tomislava, Osijek

28. 5. SUBOTA

9.30 – 15.00

• Vinska Baranja, obilazak

• Erdutski vinski poluotok, obilazak