Festivalom kapetana Pelješac otvara bogatu festivalsku sezonu

Od 15. svibnja do 15. lipnja Festival kapetana, od 15. lipnja do 15. srpnja Festival peljeških okusa, od 20. kolovoza do 20 rujna Festival soli – ljetovanje na Pelješcu nikad nije bilo atraktivnije

 Čak tri festivala očekuju Pelješčane i njihove goste! Festivalska sezona otvara se za deset dana atraktivnom pričom o pelješkoj pomorskoj tradiciji. Festival kapetana od 15. svibnja do 15. lipnja kreće iz Orebića i širi čitavim poluotokom.

Tura Orebićem uz kostimirane vodiče, izložba „Moda Pelješke rivijere kroz 19. stoljeće“ u  čitaonici orebićkog Pomorskog muzeja, klapske večeri, zanimljive predstave – dio je bogatog programa prvog ovogodišnjeg festivala u mjestu poznatom po kapetanima i jedinstvenim kortama, prostranim dvorištima s mediteranskim i egzotičnim biljem kojeg su pomorci donosili s putovanja.

„Uključilo se i pedesetak peljeških restorana, vinarija i školjkara. Sve one koji posjete Pelješac u vrijeme održavanja naših festivala očekuju vrhunska vina i fina jela po promotivnim cijenama. Vina će se u vinarijama prodavati uz popust od 20 posto, a nudit će se i dva  kapetanska menija u restoranima po cijeni od 150 i 230 kuna“, ističe Mladen Đeldum, novi direktor TZ općine Orebić.

Povratak u zlatno doba Pelješca

Festival kapetana vratit će vas u zlatno doba poluotoka, kada je Pelješac bio pomorsko središte ovog dijela Mediterana. Hamburg, Pirej i Orebić jedina su tri pomorska središta koja su brodovi pozdravljali zvukom sirene i to bez obzira na zastavu koju su nosili. Mještani Orebića i okolnih mjesta vraćali su im pozdrave, mahali su plahtama s obale, zvonila su zvona na Franjevačkom samostanu Gospe od Anđela i pucalo se iz topa s današnje zgrade Pomorskog muzeja.

U Orebiću je 1865. osnovano Pelješko pomorsko društvo (Associazzione Marittima di Sabioncello), a 1875. i brodogradilište Archiduca Rudolfo. Na vrhuncu slave područje Pelješke rivijere brojilo je 2.000 pomoraca, 250 kapetana te 90 jedrenjaka ukupne tonaže 45.000 tona. Pelješki pomorci bili su poznati i po herojskim podvizima na svojim plovidbama zbog kojih su dobili brojna odlikovanja, a gotovo da nije bilo kuće koja nije dala barem jednog kapetana. Stoga je Pelješac poznat kao kolijevka kapetana, ali i plavca malog.

Sjajna pozivnica za posjet ovom poluotoku!

Link na fotografije (foto Damir Kovačić, arhiva TZ općine Orebić)