Uoči turističke sezone otvoren „Muzej pelješke tradicije“

Privatna zbirka obitelji Mikulić u Mokalu pored Orebića, na više od 400 četvornih metara ispričat će vam toplu priču o tradiciji poluotoka poznatog po vrhunskim vinima

Orebić, 15. travnja 2022. – Impresivna zbirka amfora stara više od dvije tisuće godina, muljače, bačve, kotao za rakiju, stari alati, ognjište ili poprat, peć za kruh, slika Bogorodice zaštitnice vinograda, samari, kamenice, mlinica za maslinovo ulje poznate dubrovačke obitelji Sorkočević iz 19. stoljeća – samo su neki od eksponata jedinstvene zbirke koje su godinama prikupljali članovi obitelji Mikulić. U želji da ispričaju toplu priču o tradiciji i ljepoti života na Pelješcu, u sklopu svoje poznate boutique vinarije na vinorodnom položaju Postup u Mokalu otvorili su „Muzej pelješke tradicije“. Doživljaj za sva čula, jer obilazak završava degustacijom njihovih vrhunskih pošipa i postupa među kojima se posebno ističe Don Josip.

„Našem poznatom postupu ime je dao moj sin Antonio u znak poštovanja prema svom djedu Josipu, od kojeg je naslijedio ljubav prema vinogradarstvu, vinarstvu i proizvodnji maslina. Generacijama se bavimo uzgojem vinove loze i vinarstvom kao i mnoge obitelji na Pelješcu. Njima, pelješkim težacima, posvetili smo ovaj muzej. Naš obilazak simbolično započinje ispred slike djeda Josipa i unuka Antonia, u fokusu je vino koje se u antici s Pelješca transportiralo amforama, a još do sredine prošlog stoljeća u mjehovima na tovarima i mazgama u karavni poznatoj kao ponos. Sve smo to prikazali u našem „Muzeju“, a za kraj dojmovi se najbolje sabiru uz vino“, ističe Igor Mikulić, koje otvorenjem Muzeja pelješke tradicije ostvario san.

Godinama je stvarao ovu bogatu zbirku, iako je većina eksponata generacijama u vlasništvu obitelji danas itekako poznate u turističkim i vinskim krugovima. Uz sina Antonija u posao su uključene i kćer Adriana i supruga Sabina.

Novim projektom „Muzeja pelješke tradicije“ otvorenim uoči Uskrsa i nove turističke sezone zaokružili su bogatu ponudu. Osim jedinstvenog vinskog resorta kampa i glampinga Adriatic i nagrađivane butik vinarije u Mokalu, vlasnici su luksuznog heritage hotela Adriatic s vrhunskim a la carte restoranom.

Link na fotografije (arhiva Boutique vinarija Mikulić):