Sedam gastrotržnica koje će vas potaknuti na kulinarski odmor

Gurmani, prepustite se svojoj želji za vrhunskim okusima i krenite u kulinarsku pustolovinu punu delicija i gastronomskih znanja iz cijelog svijeta te doživite lokalne okuse na najbolji mogući način: na gastrotržnicama. U tom opuštenom okružju koje nudi razne kulinarske stilove, od omiljenih lokalnih delicija do međunarodnih jela, možete isprobavati hranu u društvu drugih putnika, ali i lokalnih stanovnika. Ondje ćete pronaći ponešto za svakoga na jednom mjestu, neovisno o tome jeste li vegani, ljubitelji mesa ili nešto između. Gastrotržnice udovoljavaju ljubiteljima svih okusa, od slatkih do slanih, preko ljutih do blagih.

 

Budući da 52% svjetskih putnika* želi isprobati najbolja mjesta za hranu i piće na sljedećem odmoru, Booking.com dijeli sedam gastrotržnica koje morate posjetiti diljem svijeta kako biste dobili inspiraciju za gastronomski odmor.

 

Birmingham, Alabama, SAD

 

Birmingham u Alabami nosi nadimak „čarobni grad”, pa nije ni čudo da će posjetitelje očarati široka ponuda slasne hrane i restorana. Gastrotržnica Pizitz Food Hall, koja se nalazi u centru Birminghama, preuređena je tvornička zgrada koja je svoja vrata otvorila početkom 2017. godine. Gurmane će oduševiti pregršt ponuda u 12 restorana koji se nalaze na istoj lokaciji, počevši od indijske ulične hrane preko meksičke kuhinje i kuhinje američkog Juga pa sve do azijskih jela i ručno rađenih slastica za ljubitelje slatkog te mnogih drugih opcija. Nakon ukusne hrane uputite se na obilazak pivovara u Birminghamu, na kojem putnici od 21 godinu i stariji mogu isprobati 16 lokalnih vrsta piva i naučiti više o povijesti te industrije u okolici.

 

 Gdje boraviti: Smješten na savršenoj lokaciji za ljubitelje hrane, elegantan objekt Aloft Birmingham Soho Square nalazi se na samo nekoliko minuta vožnje od gastrotržnice Pizitz Food Hall i drugih značajnih mjesta, uključujući Birmingham Civil Rights Institute i botanički vrt. Uz tri restorana u sklopu objekta putnici mogu nastaviti svoje gastronomsko putovanje uživajući u američkim jelima i plodovima mora u nekom od restorana i slušajući glazbu uživo u baru.

 

Bangkok, Tajland

 

Gastrotržnica Siam Center Food Court, poznata i kao Food Republic, nalazi se u centru Bangkoka te nudi jela iz cijelog svijeta, i to sve na jednom mjestu. Gastrotržnica je podijeljena u dva dijela te tako gosti mogu uživati u specijalitetima azijske i zapadnjačke kuhinje ili pak tradicionalnim tajlandskim jelima. Prije posjeta turisti bi trebali znati da se na gastrotržnici Siam Center Food Court ne plaća gotovinom. Naime, posjetitelji gotovinu trebaju na blagajni zamijeniti za bonove. Saznajte više o tajlandskoj kulturi i uronite dublje u svijet kulinarskih užitaka uz privatni poludnevni obilazak Bangkoka, na kojem ćete kušati autentična i tradicionalna jela, uključujući bubble tea, pad thai i mango s ljepljivom rižom. Zatim možete uživati u koktelu na krovnom baru koji nudi panoramski pogled na Bangkok.

Gdje boraviti: Boravite u objektu Hua Chang Heritage Hotel, koji nudi luksuzni, suvremeni ambijent s tradicionalnim tajlandskim elementima u samom srcu grada. Hotel se nalazi na povoljnoj lokaciji, na nekoliko minuta hoda od poznate tržnice Siam Paragon Market. Za goste koji se ne mogu zasititi tajlandske kuhinje restoran u sklopu objekta nudi tradicionalna jela na moderan način, koja će vas oduševiti. Gosti se mogu opustiti i odmoriti u baru uz bazen nakon cjelodnevnog upoznavanja novih okusa u Bangkoku.

 

London, Ujedinjeno Kraljevstvo

 

London je svjetsko središte kulture, arhitekture, mode, glazbe i gastronomije te je prihvatio i iskorištava trend objedovanja na gastrotržnicama. Gastrotržnica Market Hall Victoria nalazi se u četvrti Victoria u centru Londona te gostima nudi devet restorana, dva bara i krovnu terasu. Od začinjenih meksičkih tacosa i sočnih kebaba do britanskih burgera i dim suma, gurmani mogu uživati u širokom izboru pristupačnih jela. Nakon što ste isprobali sve te poslastice, londonskom podzemnom željeznicom uputite se prema poznatoj tržnici Borough ili se pridružite privatnom gastronomskom obilasku ulice Brick Lane, na kojem možete kušati sve, od curryja do torte.

Gdje boraviti: Smješten u blizini tržnice Market Hall Victoria i kazališne četvrti, objekt Kula London- Victoria Apartments savršena je baza za istraživanje brojnih gradskih kulturnih atrakcija i gastrotržnica. Ovi apartmani nude dobrodošlicu i elegantno uređenje u cijelom objektu te osjećaj doma, čak i daleko od vlastite kuće. Tu je i dobro opremljena kuhinja ako dobijete nadahnuće za pripremu poslastica s tržnica.

 

Taipei, Tajvan

 

Noćna tržnica Shilin u Taipeiju poznata je kao podzemna oaza za ljubitelje hrane, a nudi i jedinstvene i popularne tajvanske specijalitete. Ova sveobuhvatna tržnica najveća je noćna tržnica u Taipeiju, a ujedno je i nezaobilazan dio tajvanske kulture. Za gurmane žedne pustolovine i gladne bogatih okusa tu su lokalni specijaliteti poput fermentiranog tofua, tajvanske pohane piletine, omleta s kamenicama i pohanog sladoleda. Vrijedi posjetiti i druge tržnice, poput noćnih tržnica Ningxia i Yansan.

Gdje boraviti: The Tango Hotel Taipei Jiantan nalazi se na kratkoj pješačkoj udaljenosti od noćne tržnice Shilin i postaje podzemne željeznice Jiantan. Hotel nudi savršenu lokaciju u centru grada te pruža putnicima najbolje od oba svijeta uz umjetnički i urbani dizajn, ali i prekrasan panoramski pogled na planine. Opustite se uz bazen ili uživajte u predahu od razgledavanja uz obrok ili piće u blagovaonici i baru u okviru objekta.

 

Rim, Italija

 

Rim je san svakog gurmana te je poznat po svojoj slasnoj i izdašnoj talijanskoj kuhinji. Uz restorane s Michelinovim zvjezdicama i obiteljske pizzerije Rim razvija i svoju kulturu objedovanja na gastrotržnicama. Tržnica Mercato Centrale Roma otvorena je 365 dana i savršena je za gurmane jer nudi širok izbor restorana na zatvorenom u energičnom i ležernom okružju. U središtu tržnice naglasak je stavljen na zanatske proizvode, pa možete pregledati brojne proizvode koje prodavači izrađuju, od hamburgera i pizze do tjestenine i sladoleda. Osim gastrotržnice možete istražiti i rimsku kulinarsku scenu tijekom gastronomskog pješačkog obilaska u pratnji vodiča uz degustacije, na kojem ćete uživati u 25 degustacija hrane i vina te posjetiti čuvenu tržnicu Trionfale.

 

 

Gdje boraviti: Moderni objekt MODO Rooms & Suite Rome smješten je na izvrsnoj lokaciji, uz glavni željeznički kolodvor Roma Termini i u blizini gastrotržnice Mercato Centrale Roma, a savršen je za sve putnike koji žele doživjeti nevjerojatnu talijansku kuhinju i znamenitosti. Osim što nudi pogled na grad i na kratkoj je pješačkoj udaljenosti od slavnog Koloseuma, objekt se nalazi u četvrti Esquilino, u kojoj se nalaze brojni barovi i restorani.

 

Osaka,Japan

 

Osaka nosi nadimak „tenka no daidokoro” (kuhinja naroda) te neće razočarati kada je riječ o tržnicama od kojih rastu zazubice. Gastrotržnica Umeda, smještena u robnoj kući Hanshin, sastoji se od 30 restorana u kojima posjetitelji mogu kušati jela raznovrsnih kuhinja, od japanske i korejske do talijanske. Druga je nezaobilazna gastrotržnica EST, koja je otvorena 2020. godine. Zajednički prostor u središtu pruža savršenu priliku za dijeljenje hrane s obitelji i prijateljima. Velik izbor oduševit će vaše nepce, a uključuje ukusne okruglice gyoza i ispijanje šampanjca u zabavnom i živahnom ambijentu. Kao nastavak kulinarskog istraživanja možete isprobati lokalne poslastice tijekom obilaska grada uz kušanje palačinki okonomiyaki.

 

Gdje boraviti: Objekt Hotel Hankyu Respire Osaka smješten je na izvrsnoj lokaciji, u blizini željezničke postaje Umeda i komercijalnog kompleksa Grand Front Osaka, koji nudi niz opcija za kupovinu i prehranu na jednom mjestu. Nakon napornog dana kušanja jela domaće kuhinje i razgledavanja, gosti se mogu opustiti u japanskom vrtu u sklopu objekta. Da biste uživali u još ukusnijoj hrani, uputite se u talijanski restoran s pogledom na prekrasan vrt, koji sadrži otvorenu kuhinju i dobar izbor vina za večer uživanja.

 

Tijuana,Meksiko

 

Onima koji vole originalnost i pustolovine svidjet će se Food Garden u Tijuani u Meksiku. Zaboravite na bilo kakve pretpostavke o gastrotržnicama i odjeljcima s restoranima u trgovačkim centrima. Food Garden mjesto je susreta kulinarskih majstora, gastronomskih ekosustava i prostora za društveni razvoj, a prostire se na više od 1000 četvornih metara. Štandovi s lokalnim i domaćim proizvodima i društvene inicijative u središtu su ovog centra, koji nudi spoj ulične hrane i vrhunske kuhinje. Specijaliteti koje morate probati uključuju riblje tacose ili lokalno jelo chilaquiles.

Gdje boraviti:Objekt Rio Suites Hotel & Apartments nalazi se u regiji Baja u Kaliforniji te nudi udoban boravak na prigodnoj lokaciji, na kratkoj pješačkoj udaljenosti od Food Gardena. Nakon posjeta gastrotržnici, i ako imate mjesta za daljnje kušanje lokalnih specijaliteta, u restoranu objekta možete kušati tradicionalna meksička jela.

 

Za ljubitelje hrane koji putuju kako bi iskusili različite kuhinje, Booking.com nudi Ponude za početak 2022., koje putnici mogu koristiti prilikom rezervacije svog sljedećeg putovanja. Popusti kreću od 15% i vrijede za boravke do 31. ožujka 2022. Osim toga, Booking.com nudi odličnu vrijednost putem svog Genius programa još većem broju putnika tako što svim putnicima s korisničkim računom nudi pristup pogodnostima razine 1 u okviru tog programa, bez potrebe za minimalnim brojem prethodnih rezervacija da bi se ispunili uvjeti, uključujući automatski pristup ekskluzivnom popustu od 10% u stotinama tisuća objekata koji sudjeluju u programu diljem svijeta. Putnici samo trebaju preuzeti Booking.com aplikaciju, prijaviti se i potražiti Genius oznaku kako bi pronašli dostupne pogodnosti i popuste.

*Istraživanje je proveo Booking.com među uzorkom odraslih osoba koje planiraju putovati poslovno ili iz razonode u sljedećih 12 do 24 mjeseca. Ukupno je sudjelovalo 24.055 ispitanika iz 31 zemlje i teritorija (uključujući 501 iz Argentine, 1003 iz Australije, 500 iz Belgije, 1001 iz Brazila, 500 iz Kanade, 1000 iz Kine, 1007 iz Kolumbije, 1001 iz Hrvatske, 508 iz Danske, 1002 iz Francuske, 1000 iz Njemačke, 1005 iz Hong Konga, 1000 iz Indije, 502 iz Izraela, 1003 iz Italije, 1002 iz Japana, 500 iz Meksika, 501 iz Nizozemske, 501 iz Novog Zelanda, 500 iz Perua, 1000 iz Rusije, 1005 iz Singapura, 1002 iz Južne Koreje, 1002 iz Španjolske, 501 iz Švedske, 501 iz Švicarske, 504 iz Tajvana, 500 iz Tajlanda, 1000 iz Ujedinjenog Kraljevstva, 1002 iz SAD-a i 501 iz Vijetnama). Ispitanici su ispunili online anketu u kolovozu 2021. godine.