Sva raskoš Plavca malog u vinima Tomić

Stilski dotjerana, moderna, elegantna vina vinarije Tomić već gotovo 30 godina prisutna su na domaćoj i inozemnoj sceni. Andro Tomić, jedan od osnivača vinarstva u Hrvatskoj, neprestano nadopunjuje i usavršava paletu vina, a ekološkim uzgojem i inovacijama u podrumu te novim uzbudljivim kreacijama osigurao je status imena Tomić.

Tomić vina su sortno prepoznatljiva, južnjačka, mediteranska. Stil i karakter ovise o samom vinu – od lepršavih i svježih bijelih i rosé vina, originalnih kupaža, do robusnih Plavaca, a posebnu pažnju Tomić pridaje i proizvodnji prošeka, izvornog dalmatinskog desertnog vina.

 

Autohtonu sortu Plavac mali koju njeguju u vinariji Tomić iznimno cijene vinski stručnjaci, ali i ljubitelji enologije zbog raspona stilova vina od te plemenite sorte – od svježih i nježnih roséa, preko kompleksnog taninima bogatog vina do moćnih, karakternih kupaža. „Naziv sorte je Plavac mali, dok u populaciji postoji više tipova Plavca kao što su Plavac mali, Plavac veliki, Plavac viški… Mi smo naziv Plavac koristili kod kombinacije grožđa Plavca malog s južnih položaja i Plavca malog i Plavca velikog sa sjevernih položaja otoka Hvara“, objašnjava Sebastijan Tomić.

Upravo je Tomić Plavac mali barrique pravi predstavnik karaktera sorte, a berba 2016. nedavno je došla na tržište. Tomić Plavac mali barrique 2016. vino je intenzivne, duboke, rubinski crvene boje, bogatih, kompleksnih i intenzivnih aroma u kojima se osjeti voćna aroma grožđa, ali i sušenog voća. Međutim, najveća senzacija ovog kompleksnog vina dolazi iz okusa u kojem se već pri prvom kušanju osjeti njegova snaga – koncentracija alkohola oko 15 %. Odležavanje u bačvama doprinosi mekoći i pitkosti vina koje nakon vremena odležavanja krasi bogat i pun, moćan, uravnotežen, postojan okus i dugi aftertaste.

Tomić Plavac još je jedan klasik ove hvarske vinarije koji i nedavno predstavljenom berbom 2017. svjedoči o konstantnoj kvaliteti, ali i popularnosti među kupcima, a izvrsno se sljubljuje uz začinjenija predjela, umake od rajčice, brudete, jela od tamnog mesa.

Uz monosortna vina, Vinarija Tomić njeguje i dvije kupaže Plavca malog s Cabernet sauvignonom – Caplar i ekološki proizveden Illyricum.

Prošlu je godinu u Vinariji Tomić obilježilo nekoliko novosti i inovacija. Prije svega, povećana je orijentacija na ekološku proizvodnju vina Illyricum i Selekcije, ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Nadalje, obnovljen je vinski podrum novim drvenim bačvama od 2500 L i barrique 225 L, redizajnirane su etikete nakon 20 godina koje odišu jednostavnošću i minimalizamom te su predstavljeni i novi proizvodi – Tomić kvasine i ekstra djevičansko ekološko maslinovo ulje koje su do sad mogli kušati samo posjetitelji vinarije.