Gorski kotar – neodoljiva snježna avantura

Jeste li spremni za jednu neodoljivu snježnu avanturu u Gorskom kotaru? Snježni pokrivač u goranskom kraju zasigurno će izmamiti osmjeh na lice svakom šetaču, sanjkašu, skijašu, kreativcu koji uživa u izradi najboljeg snjegovića ili pak u igri sa super moćnim grudama.

U Gorski kotar možete se zaputiti individualno, s obitelji ili prijateljima, što god odlučili uživat ćete u svakom trenutku. Odlučite li se za šetnju stasitim šumama, uz rijeke ili jezera ili pak za uspon na jedan od brojnih goranskih vrhova, bit ćete nagrađeni unutarnjim zadovoljstvom, što će zasigurno utjecati i na vaš sveukupni životni elan. Na šetnju i planinske goranske uspone možete se odvažiti i u pratnji stručnog vodiča.

Za avanturiste jedna od najradosnijih aktivnosti je sanjkanje, bilo s obitelji ili prijateljima. Možete izabrati Gorski sjaj Kupjak, sanjkalište s pokretnom trakom, a u neposrednoj blizini imate osiguranu okrjepu i parking te možete unajmiti i sanjke. U Mrkoplju vam je na raspolaganju sanjkalište Čelimbaša s pokretnom trakom. Sanjkalište kod Planinskog centra Petehovac u Delnicama je bez pokretne trake, ne naplaćuje se, a planinarski dom nudi piće za van ili mogućnost ručka unutar objekta. U Tršću kod apartmana Jurković uređeno je sanjkalište, moguća je i okrjepa, smještaj kao i korištenje guma za sanjkanje. Sanjkalište i mini skijalište Vujnovići kod planinarskog doma Kamačnik u Vrbovskom zasigurno je jedno od vrhunskih odredišta, a smještaj i okrjepa dostupni su u planinarskom domu i obližnjem bistrou Kamačnik. U Lokvama je uređena  staza za sanjkanje bez pokretne trake iznad bivšeg bistroa Jezero, a u Ravnoj Gori kod bistroa Breza.

Ljubitelji nordijskog skijanja mogu uživati u Ravnoj Gori čak na dvije staze, jedna je kod lokalne osnovne škole, a druga ide u šumu prema Javorovoj kosi. U Delnicama je raspoloživa staza za nordijsko skijanje kod Ledne dvorane na nogometnom igralištu Goranin. U Mrkoplju na Vrbovskoj poljani i na području Zagmajna također možete uživati u nordijskom skijanju, kao iu Tršću kod skijaškog centra Rudnik. Očekuju se veće količine snijega kada će biti dostupno alpsko skijanja na Čelimbaši i u Vujnovićima.

Uz neodoljive dnevne aktivnosti uživajte i  u vrhunskim specijalitetima koje vam pripremaju goranski ugostitelji u okviru inicijative Gastroventure à la Gorski kotar. Isprobajte sezonske  namirnice koje će vam osnažiti tijelo i oduševiti nepce, a ne propuštaju se štrudle od borovnica ili goranskog bobičastog voća, kobasice i pršut od vepra, medvjeda, jelena, sir škripavac, aromatični likeri i druge delicije koje su vam na raspolaganju. Posjetite zelene goranske tržnice i svoju obiteljsku zalihu dopunite goranskim medunom, domaćim džemovima ili pekmezima i drugim proizvodima lokalnih OPG-ova.

Više informacija o neodoljivim snježnim aktivnostima u Gorskom kotaru potražite na Facebook stranicama Turističke zajednice Gorskog kotara.