ODRŽANA PRVA RADIONICA ADVENTSKE VINSKE ŠKOLE U CRIKVENICI

Adventska vinska škola Crikvenica novi je edukacijsko – marketinški projekt Udruženja Kvarner Wines, odnosno autorski projekt direktora udruženja dr. sc. Žarka Stilina koji se po prvi puta održava u vrijeme manifestacije Advent Crikvenica pod pokroviteljstvom Grada Crikvenice i hotelske grupacije Jadran Hotels & Camps, Jamnica d.d, Turističkom zajednicom Kvarnera i Ministarstvom poljoprivrede.

U ponedjeljak, 29. studenog u crikveničkom boutiqe hotelu Esplanade održana je prva od četiri radionice Adventske vinske škole nazvana „Pjenušavi kvarnerski ponedjeljak“ na kojoj se 30-tak polaznika upoznalo s pjenušcima proizvedenim na Kvarneru. Kroz radionicu i kušanje pjenušaca sudionike su vodili – moderator dr.sc. Žarko Stilin, sommelierka Lucija Matijević iz Nebo Restaurant & Lounge by Deni Srdoči finalist Masterchef Croatia Časlav Matijević koji je pripremio slasne zagrize uz pjenušce.

Izuzev voditelja radionice sudionike su uvodno pozdravili crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina, direktorica crikveničkog boutique hotela Esplanade Alin Harambašić i promotorica Jamnica d.d. Marta Filipović.

O vinogradarstvu i njegovanju vinove loze, ali i o preradi i pripremi vina za proizvodnju pjenušaca, te o proizvodnji pjenušaca charmat i klasičnom metodom i o svojoj vinariji govorili su supružnici Egle i Ivan Katunar iz OPG Kuća vina Ivan Katunar iz Vrbnika.

Sudionici su se upoznali i kušali pjenušce s cijelog Kvarnera od autohtonih kvarnerskih vinskih sorti: Ružić (OPG Ružić, jarbola), Plovanić (OPG Plovanić vina, belica), San Marino i ružičasti pjenušac Ružica Vinodola (Vinska kuća Pavlomir, žlahtina, CS), ružičasti pjenušac Porin rosé (Estate Winery Katunar, plavina), Gospoja (Gospoja pz, žlahtina), Biser (OPG Kuća vina Ivan Katunar, žlahtina), Maličić (Vinarija Šipun, žlahtina), Valomet (PZ Vrbnik, žlahtina), Viaz (Boškinac).

Veliki i neupitni interes izazvale su autohtone sorte Kvarnera za koje gotovo nitko od polaznika nije znao da se proizvode pjenušci, a regija Kvarner je treća po proizvodnji pjenušaca u Hrvatskoj. Sljedeći ponedjeljak prijavljeni sudionici će se upoznati s autohtonim bijelim vinskim sortama Kvarnera, rasadničarstvom i njegovanjem vina u podrumu, te s proizvodnjom craft pive i kušanjem pive.

Kao neutralizatori su, izuzev gazirane mineralne vode Jamnica i negazirane mineralne vode Jana posluženi grobnički sir Sirane Frankulin i bakarski baškot.

Nakon gotovo dvosatne radionice sudionici su izašli puni entuzijazma za sljedeće radionice oduševljeni ponudom pjenušaca Vina Kvarnera koju nisu poznavali i različitim pjenušcima koje je svaki polaznik ocijenio i izabrao svoj favorit za predstojeće blagdane.