Održana degustacija talijanskih vina i likera iz južnih pokrajina Italije

Prošli tjedan je u Zagrebu u hotelu The Westin Zagreb, u organizaciji Ureda u Zagrebu Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu (ICE-a) održana degustacija talijanskih vina i likera iz južnih pokrajina Italije te on-line poslovni razgovori s talijanskim proizvođačima. Degustirala su se izvrsna bijela vina, crvena, rosé, pa čak i neki tipični sicilijanski likeri poput likera od limuna, naranče, mandarine, lovora.

Na degustaciji je svoja vina predstavilo 40 talijanskih proizvođača, obiteljskih vinarija srednje veličine koje tradicionalno proizvode visokokvalitetna vina od autohtonih sorti tipičnih za podneblje: aglianico, chardonnay, falanghina, fiano di avellino, greco di tufo, grillo, malvasia, negroamaro, nero d’avola, primitivo, taurasi, itd. Najviše predstavljenih vina, čak 42 vinske etikete, došle su iz pokrajine Apulije, 33 etikete sa Sicilije, 24 iz Kampanije 24, 15 iz Kalabrije te 6 iz pokrajine Bazilikata.

Bila je to prilika za uvoznike, distributere, vinoteke, ugostitelje, novinare i blogere iz sektora da na jednom mjestu upoznaju i kušaju vina koja su manje poznata od vina iz bližih, sjevernijih talijanskih pokrajinašto pokazuju i podaci da je u 2020. godini proizvodnja vina iz pet regija koje sudjeluju na degustaciji predstavljala otprilike 26,5% talijanske proizvodnje, a samo 5,4% ukupnog sektorskog izvoza.

Degustaciju je otvorila direktorica Talijanskog insituta za vanjsku trgovinu u Zagrebu, Sandra Di Carlo.