08.05.2021. ŠTRUDLA BY BIKE DAN – U JAŠKOVU

U suradnji Turističke zajednice područja Kupa, KAMAT Adventure i Restorana Žganjer  održat će se prvi ovogodišnji Štrudla by bike dan – u selu štrudle, Jaškovu, 08.05.2021. godine. Nakon prošlogodišnjeg predstavljanja najslađe biciklističke rute na svijetu u Jaškovu, trasirane su i postavljene rute u Vrhovcu i Ferencima te Žakanju.

Podsjetimo, štrudlu dugu čak 1479,38 metara izradili su vrijedni članovi zajednice u rujnu 2015. godine i upisali  živopisno selo Jaškovo u svjetski poznatu Guinnessovu knjigu rekorda. Od tada je Jaškovo nezaobilazno mjesto svakog štrudloljupca, a štrudlomanija na dva kotača sada se širi iz Jaškova preko Ozlja, Vrhovca i Žakanja skroz do granice sa Slovenijom.

***

 PROGRAM 08.05. JAŠKOVO

10:30 sati – predstavljanje 2 nove štrudla by bike rute (uz posebnu gošću Nevenu Rendelli)

10:00/11:00/14:00/15:00 sati – Štrudla by bike rute uz vodstvo (grupe do 20 osoba)

13:00 sati – Art Apetit – likovna radionica uz domaću štrudlu

17:00 sati Stjepan Jimmy Stanić – nastup

10:00 – 17:00 Dan otvorenih vrata OPG Grdunac/OPG Kovač

 

Najam bicikala – priključiti se možete i ako ne posjedujete bicikl

Piknik zona – košare Štrudloljubac, Štrudlomanijak i Karlovačka piknik košara

 

Pauza za povijest…Svetice

Pavlinski samostan u Sveticama, u blizini Jaškova,  nudi raznovrsne sadržaje posjetiteljima koje zanima povijest, kulturna i sakralna baština. Također, na Sveticama se održavaju mjesečne duhovne obnove za obitelji, a tu je i ponuda cool suvenira te igralište i drvene igračke za najmlađe.

Likovne radionice Art apetit vodi mlada Iva Katušin, akademska slikarica iz Karlovca – pridružite se ekipi i uz stručno vodstvo od 13:00 – 17:00 sati oslikajte motive u idiličnom ambijentu Jaškova, uz štrudlu.

***

Sve tri staze je trasirao bike bloger Dražen Breitenfeld. Rute štrudle obiluju  mjestima za odmor, uživanciju i atraktivne selfije – od makadama, asfalta do ravnih podloga – idealne su za sve uzraste biciklista. Upoznajte netaknutu ruralnu idilu: putem ćete naići na stari mlin, drvene mostove, tradicijske seoske kuće, domaće životinje, stare kurije, vidikovce, izvore vode, proći kroz bogate šume i uživati uz Dobru i Kupu. Svaka od 3 štrudla by bike rute je specifična; ona najslađa biciklistička ruta na svijetu obuhvaća najljepše vizure i okuse jedinstvenoga sela štrudle Jaškova i rijeke Dobre, na ruti Ozalj – Vrhovac naglasak je na vinu i povijesnim znamenitostima Ozlja, dok ruta Žakanje prolazi uz uzbudljive predjele rijeke Kupe i naglasak stavlja na otkrivanje vodenih tajni i sportske aktivnosti… Sve 3 rute čvrsto povezuje domaća, ručno rađena štrudla koja se može degustirati u 6 biranih štrudla spotmjesta.

U Jaškovu se na ruti nalazi i poznati OPG Kovač, koji se bavi ekološkom proizvodnjom buča golica i uzgojem visinskog škotskog goveda. U njihovom atraktivnom izletištu degustirajte ekološki proizvedene domaće proizvode od buče, oraha i lješnjaka – naravno, i štrudle koje kombiniraju te namirnice, a koje su zamijesile domaćica Snježana i svekrva Marijana. Obiteljima s djecom posebno su atraktivni poniji, kokoši i druge domaće životinje na imanju.

U restoranu Žganjer u kojem se domaće štrudle tradicionalnom tehnikom pripremaju od 1974. godine možete vidjeti certifikat svjetskog Guinnessovog rekorda, kušati jedinstvene kombinacije punjenja štrudle i kupiti tematske štrudla suvenire. Na imanju obitelji Žganjer, osim na igralištu, djeca se mogu zabaviti i druženjem s konjem, magarcem, kozama, ali i sjediti u pravoj kočiji.

Malo niže, uz Dobru se smjestio i Matin mlin obitelji Grdunac, s ponudom brašna mljevenih na stari kameni mlin.

Na putu iz Ozlja prema Vrhovcu, u Zajačkom Selu je OPG Katarine Šoštar Meserko, čiji brand mili mali česn osvaja sve više nagrada i simpatija u Hrvatskoj i Sloveniji. Ljubitelji organskog, ekološki uzgojenog češnjaka, na tradicionalan način mogu degustirati i osigurati zalihe – od crnog češnjaka, preko slasnog pesta ili pakiranog u kite, kao neodoljiv suvenir.

U Vrhovcu je odredište na Seljačkom domaćinstvu Čulig. Imanje obitelji Čulig, Stjepana i Ankice, koje ima sedam soba, dječje igralište i uzbudljiv pogled na vinorodno područje već godinama je poznato po domaćoj atmosferi, hrani proizvedenoj od lokalnih namirnica i štrudlama gazdarice Ankice, naravno. Također i po vrhunskim vinima, u ugodnom vinskom podrumu je i posebno nagrađivani Cabernet Sauvignon. Uz samu granicu Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje prolazite na putu do OPG Štenta u Vrhovcu susjednim Ferencima – vrijedna obitelj Štenta nudi domaće sokove, med i kreativne pripravke od meda, džemove i druge domaće proizvode, a kupiti možete i prirodnu kozmetiku proizvedenu od sastojaka s imanja.. Mogu se vidjeti domaće životinje, ali čak i dvije drage, egzotične ljame.

Slatki bike izlet u Žakanje, uz rijeku Kupu, počinje u Jurovskom Brodu kod poznatog restorana Doris, na granici sa Slovenijom. Uz slasne štrudle zanimljivoga punjenja i gastro specijalitete u Restoranu Doris provest ćete ugodne trenutke s najdražima. Pčelarstvo Kolić u Velikoj Paki bavi proizvodnjom meda i mednih proizvoda: medenjaka, propolisa i peludi. Uz obaveznu prethodnu najavu, na ovom obiteljskom gospodarstvu možete sudjelovati na edukaciji u pčelinjaku, doživjeti pravu avanturu ulaskom u košnicu i izraditi svoj suvenir – svijeću od voska, a dan zasladiti štrudlama od šumskog voća, blitve s češnjakom, krumpirušu…

Vožnja uz Kupu na području Žakanja atraktivna je dionica, uz impresivne slapove, puno prostora za piknik i šetnju uz Kupu, ali i igralište za nogomet i košarku. Vijugavim putem do vidikovca iznad Žakanja izmjenjuju se šumarci, brežuljci i uzvisine s vinogradima i seoskim prizorima. Otkrit ćete vodene tajne naše najljepše rijeke – Kupe.

TURISTIČKA ZAJEDNICA PODRUČJA KUPA

U sjeverozapadnom području Karlovačke županije, od rujna 2019.godine Grad Ozalj i općine Kamanje, Žakanje, Ribnik, Draganić i Lasinja osnovale su Turističku zajednicu područja Kupa.

Turistički ured je u Ozlju, a kontakti su 047/731-196 info@tzp-kupa.hr

Više informacija www.tzp-kupa.hr , Instagram/Facebook profil Visit Kupa