Bilješke o vinu, vodič za svakog vinoljupca

Limitirano izdanje od samo 400 komada, ručno šivane korice od eko kože, dva u jednom: detaljan vodič kroz kušanje vina i radna bilježnica za impresije – novi poslovni pothvat sommelierke Jelene Šimić Valentić oduševio vinske profesionalce i amatere

Iza nje je više od 800 vinskih radionica, vlasnica je Pupitresa, poznatog zagrebačkog vinskog bara i butika vinske kulture, a od sada i autorica knjige i radne bilježnice u jednom koju svaki vinoljubac mora imati. Bilješke o vinu nova su priča poznate sommelierke Jelene Šimić Valentić, originalna limitirana edicija od 400 komada za sada jedinstvenog vodiča kroz kušanje vina koji se sastoji od dva dijela. U prvom detaljno je opisano kako bilježiti dojmove, a u drugom, rezerviranom za impresije o čak 200 vina, sve naučeno možete i primijeniti. I nećete samo pisati o boji, mirisima i okusima, zabilježit ćete gdje ste i s kim ste kušali vino, jer to je, kaže Jelena, jednako važan podatak.

„Vino je emocija, važno je zabilježiti kako ste se osjećali dok ste ga pili i na taj način otkrit ćete njegovu novu dimenziju. Ovom knjigom željela sam pokazati koliko je važno voditi bilješke o vinu. Tako se usmjerava fokus na vino, usavršavaš se, nepce postaje sofisticiranije, okus istančaniji, doživljaj je dublji“, ističe Jelena.

Na ovu originalnu ideju došla je u vrijeme pandemije tijekom koje je njezin mali bar s četrdesetak mjesta zbog epidemioloških mjera više zatvoren nego otvoren.

„Još sam na vinskim radionicama primijetila da ljudi žele zapisivati impresije o vinima koja su pili, pogotovo ako su njima oduševljeni. Traže po torbama rokovnike, pišu po salvetama, vole papir, iako živimo u digitalnom vremenu“, priča Jelena kojoj je vino velika strast. To potvrđuje i njezin kolega poznati sommelier Darko Lugarić.

„Jelena je puna entuzijazma. Voli vino, voli ljude i svakodnevno uči kako bi bila još bolja. Svoje znanje ne čuva samo za sebe, dijeli ga s vinoljupcima. Bravo Jelena, ponosan sam na ljude koji ne posustaju. Oni znaju primiti udarce života i nakon toga jači krenuti dalje“, poručio je Lugarić.

I sommelier Siniša Lasan kaže kako nije mogao dočekati Jelenin vodič Bilješke o vinu, jer itekako zna koliko je važno arhivirati kušana vina i imati trag o njihovoj organoleptici. S njim mišljenje dijeli i Sanja Muzaferija, poznata novinarka, predsjednica popularnih WOW-ica, udruge Women on Wine.

„Prvo – bravo!, a onda – moram primijetiti koliko je nešto takvo, zapravo tek sada osvješćujem – bolno nedostajalo na vinskoj sceni. Drugo: vodič je sofisticiran, „bespoke“, personaliziran, izrađen ručno, u maloj seriji, fin – a to mene uvijek obara s nogu. Ne zato što sam snob, nego zato jer je takvo djelo materijalni odraz pomnog rada, pažnje, brižljivosti, truda i potpunog posvećenja. Funkcionalno gledano, što nikako nije nevažno, nego možda i najvažnije: imati na jednom mjestu spremljena sva kušanja i opservacije s njih – neprocjenjivo je“, istaknula je Sanja.

Svoj primjerak ovog jedinstvenog izdanja pisanog na hrvatskom i engleskom jeziku možete nabaviti na web stranici Pupitresa ili u vinskom baru u Frankopanskoj na čijoj terasi ćete moći uživati od sredine svibnja. Cijena je 295 kuna, savršen je dar dragoj osobi, vinskom profesionalcu, amateru ili početniku koji tek otkriva svijet vina.