Premijera pjenušaca Morena Degrassija

Moreno Degrassi, jedan od začetnika revolucije istarskog vinarstva, po prvi se put na tržištu pojavljuje s pjenušcem – i to ne jednim, nego četiri: Lilith, La Vie En Rosé, Ferné Blanc de Blancsi Ferné Riserva Blanc de Blanc.

„Pjenušci zapravo i nisu novost u mojoj vinariji. Radimo ih od 1996. godine kad su se na tržištu prvi puta pojavile etiketirane butelje mirnih vina s imenom vinarije Degrassi. Ali, pjenušci su dosad stajali u podrumu (bilo ih je i do 1000 boca godišnje) i otvarali smo ih privatno, jer uvijek je nekoliko boca bilo u hladnjaku. Kušali su ih i u njima uživali moji prijatelji i poznavaoci vina koji su došli u vinariju, imali želje i strpljenja probati mnoštvo etiketa, a potom i kušati naš pjenušac koji se uvijek u društvu otvarao bilo sabljom, pod vodom ili na neki drugi način. Ovo je prva godina da boce degoržiramo i etiketiramo za naše kupce i ljubitelje vina“,rekao je Moreno Degrassi.

 

Prvi pjenušac namijenjen za plasiranje na tržište je La Vie En Rosé. „Napravili smo ga od rosea, od berbe terana i refoška 2017. godine, sorata grožđa koje u startu imaju veću kiselinu i odlična su baza za pripremiti pjenušavo vino, bez da se odradi malolaktika.“ – ispričao je Moreno Degrassio svom prvom pjenušcu koji će imati priliku kušati šira publika.

 

Iduće su godine, s namjerom da naprave dobar pjenušac, u berbu crnog pinota i chardonnayja išli ranije, kad su kiseline više. Tako je nastao Lilith koji sadrži 85% pinota crnog i 15% chardonnayja, dok Ferné Blanc de Blancs i Ferné Riserva Blanc de Blanc imaju svoju priču. Nazvani su prema položaju vinograda, u ovom slučaju o mikrolokaciji Ferné, jednom od najboljih položaja Bujštine zbog blizine mora, osunčanih padina i bijele zemlje.

 

„Ferné Blanc de Blanc napravili smo iz berbe 2018. od stopostotnog chardonnayja, a Ferné blanc de Blanc Riserva je ugledao svjetlo dana, odnosno tržište, potpuno slučajno. Za to je zaslužan moj dobar prijatelj iz Italije, ujedno i vrsni vinski znalac. Zajedno smo kušali mnogo vina iz moje vinarije, a jednom otvorili i nekoliko boca pjenušca, koji je u ono doba još bio s talogom (u startu ga je bilo 1350 boca). Njemu se taj pjenušac toliko svidio da me počeo uvjeravati kako bi ga i drugi trebali kušati i da bih ga trebao plasirati na tržište. Od startnog broja, danas je ostalo svega 400 boca pa je linija ograničena.“I drago mi je da ga mogu poredstaviti našoj publici !

Grožđe, odnosno chardonnay je bran ručno, nakon laganog prešanja fermentiran je na 12-14 °C, a potom je dozrijevalo u inox bačvama 5 mjeseci i na kraju 12 godina klasičom metodom vrenja u bocama. „Moj prijatelj je bio u pravu: jedinstvenog je okusa i to je pjenušac koji će se otvarati u specijalnim prilikama.“ – rekao je Degrassi.

 

Moreno Degrassi je vinar koji je dugo godina vjeran osobnom stilu i smjeru kojim je i krenuo. Zovu ga i čarobnjakom kupažiranja jer njegove kupaže, bile one crne (koje kritika često naziva „istarskim bordeauxima“ ili bijele, uvijek pobuđuju zanimanje vinskih znalaca i tržišta, a vinariji su donijele brojna priznanja ocjenjivačkih sudova poput Decantera i IWC-a.

„Ni sam točno ne znam koliko imam etiketa. Vinaru je u krvi biti u vinogradu i podrumu, a moje želje za novim su nepresušne. Stalno nešto isprobavam jer u vinogradima imamo preko 16 sorti grožđa pa su mogućnosti za kupaže velike. Kada mi se nešto svidi, poželim da to probaju i moji prijatelji i vinski znalci – i eto nove etikete!“, kaže Moreno Degrassi.

Moreno Degrassi i njegov tim svake godine na tržište plasiraju nešto novo, vina u kojima naprije sami uživaju, a za koja vjeruju da će razveseliti i druge ljubitelje vinske kulture. A što se tiče pjenušaca u idućim godinama: Lilith je dobio ime po mojoj prvoj unučici, a nedavno se rodio mali Vincent, pa nono i za njega želi napraviti pjenušavu poslasticu.“– s ponosom je izjavio Moreno Degrassi.

 

Opisi vina:

PJENUŠAC „LA VIE EN ROSE’“

Vrhunsko pjenušavo ružičasto vino

BERBA:  2017. GODINA

VINOGORJE:  Zapadno istarsko vinogorje

KULTIVAR: refošk 70%, teran 30%

SERVIRATI NA:   Servirati na 6 – 8°C, kušati na 8-10°C

 

Pozicija i karakteristike vinograda

Na poziciji Terre Rosse, kod Petrovije (blizina Umaga) rastu na crvenici obje genetski vrlo bliske, a opet različite sorte Teran i Refošk. Obje sorte imaju visoke kiseline i velik udio antioksidanta, te daju svježa, okrepljujuća i dugotrajna vina. Niski prinos dodatna je garancija za kvalitetu aroma i mogućnost dugog odležavanja ovih vina.

Boja:

Sjajno ružičasto-rubin crvena boja , bujna i postojana pjena, mjehurići su sitni i fini, izuzetno trajno perlanje s dna čaše.

Miris

Voćno na prvi nos, jagodno i na maline, mirisi ostaju svježi, jasni i postojani kroz duže vrijeme

Okus

Suho, svježe, sa čvrstom kičmom, koju podržava i mineralnost u balansu je s jasnom voćnošću i toplinom vina. Jagodne arome ponovo se ponavljaju i na kušanje, a uz njih ubrzo se osjete blage note citrusa. Pred kraj cvjetno, na latice ruža, sočno i pitko, ostavlja čisto nepce.

Gastro preporuka

Aperitiv, hladna predjela od mesnih narezaka, poput pršuta i buđole, zatim šunka pečena u kruhu, te tjestenina sa svježim sirom i pancetom, ali i rižoto s kozicama i narom.

 

Pjenušac Lilith

VRHUNSKO PJENUŠAVO VINO BRUT NATURE

BERBA:  2018.

VINOGORJE: Zapadno Istarsko vinogorje

KULTIVAR:  Pinot crni 85%, Chardonnay 15%

SERVIRATI NA: 6 – 8°C, kušati na 8-10°C

 

Pozicija i karakteristike vinograda:

Ovaj se pjenušac rađa na najboljem vinorodnom području Bujštine, Contarini-Brazzania, gdje se niskim prinosom po hektaru omogućava postizanje svojstava vrhunskih vina. Vinogradi su položeni poput amfiteatra i idealno koriste lokalnu klimu i mineralno tlo bijele zemlje.

Boja

Nježna boja lososa, pjena dosta gusta, mjehurići prilično sitni, a perlanje je dugotrajno.

Miris

Cvjetne note su prvi dojam mirisanja, nakon šarenog poljskog cvijeća ubrzo prepoznajemo jasne arome malina, ali one su elegantne i nenametljive. Kasnije osjetimo natruhe crvene naranče, te pred kraj, na višoj temperaturi nota meke kože.

Okus

Suh i svježi pjenušac,  prije svega pljeni točnošću i elegancijom svojih voćnih nota, poput maline, višnje, ali i crvene naranče. S jedne strane nalazimo raznovrsnost i zaigranost aromatskog doživljaja, a s druge strane svaka nota je profinjena i decentna, te zajedno nastaje dojam sklada i slasti, ali i osvježenja. Dug i ugodan after taste.

Gastro preporuka

Lepršavi proljetni aperitiv razgalit će Vaša srca, no Lilith je isto tako dobar pratitelj laganih ribljih canapea, ali posebno uz dimljenu ribu. Vrhunski se sljubljuje sa sirovim oštrigama začinjenim francuskim vinegretom s finim lukom ili pak sa laganim, mlađim pršutom. Kušajte ga i uz nježne lignjice u padeli.

 

 

PJENUŠAC FERNE’ BLANC DE BLANC

VRHUNSKO PJENUŠAVO BIJELO VINO KZP, BRUT NATURE

 

BERBA: 2018.

VINOGORJE:  Zapadno istarsko vinogorje

KULTIVAR: Chardonnay  100%

SERVIRATI NA:  6- 8 °C , kušati na 8 – 10 °C

Pozicija i karakteristike vinograda

Chardonnay se uzgaja na Bujštini, na brežuljku iznad doline Ferné, na lokaciji sa mikroklimom idealnom za uzgoj loze potrebne za vina sa osebujnim bukeom.

Vinifikacija i dozrijevanje

Nakon laganog prešanja mošt se podvrgava kontroliranom vrenju u inox bačvama.

Ručna berba, nakon laganog prešanja ide fermentacija na 12-14°C.

Dozrijevanje se nastavlja u inox bačvama do 5 mjeseci.

Sekundarna fermentacija (Liqueur de tirage) – klasična metoda vrenja u boci 1,5-2godine.

Degorgement (Liqueur d’expedition): nadopunjavanje sa istim pjenušcem bez drugih dodataka.

Boja

Slamnato žuta sa zlatnim odsjajem, kristalno je čisto, bujna i postojana pjena finih mjehurića, perlanje je vrlo trajno.

Miris

Elegantne  voćne note i korice kruha tvore prvi dojam, s vremenom egzotično voće postaje jasnije i zrelije, jasno se osjeti ananas i citrusi, a na kraju i žuta jabuka.

Okus

Izrazito suho, svježe, čvrste kičme, mirisne arome jasno se ponavljaju i na nepcu. Svježinu podržavaju prvotno citrusne note, zatim se decentno otvaraju voćne arome egzotičnog voća, finale ostavlja stastan trag ananasa.

Gastro preporuka

Izuzetno profinjen aperitiv za najveće svečanosti, ali isto tako dobar pratitelj sirovih delicija iz mora, prije svega sirovih škampi i školjaka.

 

PJENUŠAC FERNE’ RISERVA BLANC DE BLANC

VRHUNSKO PJENUŠAVO BIJELO VINO KZP, BRUT NATURE

 

BERBA: 2008

VINOGORJE: Zapadno istarsko vinogorje

KULTIVAR: Chardonnay 100%

SERVIRATI NA: 8 – 10°C

 

Pozicija i karakteristike vinograda

Chardonnay se uzgaja na Bujštini, na brežuljku iznad doline Ferné, na lokaciji sa mikroklimom idealnom za uzgoj loze potrebne za vina s osebujnim bukeom.

Vinifikacija i dozrijevanje

Nakon laganog prešanja mošt se podvrgava kontroliranom vrenju u inox bačvama.

Ručna berba, nakon laganog prešanja ide fermentacija na  12-14°C.

Dozrijevanje se nastavlja u inox bačvama do 5 mjeseci.

Sekundarna fermentacija (Liqueur de tirage) – klasična metoda vrenja u boci 12 godina

Degorgement (Liqueur d’expedition): nadopunjavanje sa istim pjenušcem bez drugih dodataka

Boja

Boja starog zlata, posebno dugo pjeni finim mjehurićima i postojano perla

Miris

Bogate arome zrelog voća i medne note dominiraju na početku, zatim slatko od dunje, osjetimo koricu kruha i začine poput koriandera, na kraju i zrelo egzotično voće poput papaje. Bogatstvo i postojanost mirisa je iznimna i govori o velikom, zrelom vinu.

Okus

Izuzetno skladno i zrelo vino, s jedne strane umjereno suho, s druge strane bogate strukture i zrelih voćnih aroma, koje se raskošno i trajno šire nepcem. Prepoznajemo zrelu dunju, te ukuhano žuto voće, zatim bijeli papar. Svi okusi se nastavljaju u dugom finalu.

Gastro preporuka

Pripremite se na festival, na gozbu – započnimo sa jastogom, plemenitom ribom sa egzotičnim začinima poput šafrana, račići i kozice u tempuri sa japanskom majonezom, perad sa bućom i kurkumom, pečena guska i puran, omlet sa lisičarkama, zreli meki sirevi, a pred kraj može i desert – ne preslatke palačinke sa vinskom pjenicom (wine chateau) i orasima.

 

Više informacija na: https://www.degrassi.hr/