Valentinovo i sve što niste znali o njemu…

Znate li zašto slavimo Valentinovo baš 14.02 ?

Najpoznatija legenda o nastanku ovog praznika potječe iz Rima. Prema toj priči, još dok je kršćanstvo bila relativno nova i mlada religija živio je biskup Valentin, a tadašnji car Klaudije I zabranio je ženidbu svim vojnicima jer je smatrao da se oženjeni ili zaručeni muškarci neće htjeti boriti u njegovim ratovima već će radije ostati kod kuće sa svojim obiteljima. Dok su svi ostali odlučili poštivati ovu odluku, Sv. Valentin se oglušio i počeo tajno održavati vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli. Tako je činio sve dok ga vlasti nisu ulovile i bacile u tamnicu.

Prema nekim teorijama u zatvoru je napisao tamničarevoj kćeri pismo i potpisao se “Tvoj Valentin”. Pogubili su ga 14. veljače. Nakon njegove smrti, narod ga je proglasio svecem, a 14. veljače postao Valentinovo – dan zaljubljenih.

Valentinovo u svijetu

  • Stari Egipćani vjerovali su da ljubavna veza prolazi kroz četvrti prst lijeve ruke i vodi ravno do srca, zbog čega se vjenčani prsten nosi upravo na tom prstu.
  •  Skandinavci na Valentinovo slave Dan prijatelja i svojim prijateljima pišu čestitke s najljepšim željama.
  • Za Nijemce je upravo praščić simbol sreće i požude koji se poklanja voljenoj osobi. Osim toga, djevojke na Valentinovo sade luk i pored svakog stave ime dječaka te vjeruju da će se udati za onog čiji luk prvi nikne.
  • U Japanu, žene za Valentinovo svojim simpatijama poklanjaju čokoladu. Mjesec dana kasnije, odnosno 14. ožujka, muškarci ženama poklanjaju bijelu čokoladu.

Be my Valentine….

Navodno, i sam običaj slanja čestitki na Valentinovo potječe od svetog Valentina. Običaj je za Valentinovo napisati čestitku sa ljubavnim stihovima voljenoj osobi. Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski, a namijenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj. Svake godine za Valentinovo se pošalje preko milijardu čestitaka. U Veronu, rodni grad Romea i Julije, svake godine za Valentinovo pristigne oko tisuću ljubavnih pisama za Juliju. Iznenadite voljenu osobu, Napišite kratku poruku koja će biti mala preslika vaših najsnažnijih osjećaja za nju/njega i pošaljte im čestitku uz riječi Be my Valentine

Crvene ruže…

Valentinovo je, uz Majčin dan, dan kada se kupuje najviše cvijeća. Svake godine širom svijeta na Valentinovo pokloni se oko 50 milijuna ruža. Crvena ruža bila je omiljeno cvijeće rimske božice ljubavi Venere i grčke božice Afrodite i znači ljubav. Crvene ruže smatraju se cvijećem ljubavi zato što crvena boja simbolizira snažne romantične osjećaje i strast. Vjerujemo da ćete voljenu osobu usrećiti i ako joj poklonite i bilo koje drugo cvijeće, pa  i jaglac u tegli. Bitna je pažnja!

Čokolada….

Liječnici su tijekom 19. stoljeća nesretno zaljubljenima savjetovali da jedu čokoladu kako bi ublažili tugu jer dokazano je da je čokolada česti suputnik u tuzi. Richard Cadbury napravio je prvu bombonijeru za Valentinovo krajem 19. stoljeća. Od tada, svake godine za Valentinovo se proda više od 25 milijuna bombonijera u obliku srca. Razveselite svoje omiljene sa omiljenom čokoladom. Sa time ne možete pogriješiti! Jel svi volimo finu čokoladu,pa i ako nije u obliku srca!

Najveličenstveniji ljubavni poklon

Najveličanstveniji ljubavni poklon na zemlji i svih vremena je – Taj Mahal u Indiji. Sagradio ga je vladar Shahjahan u sjećanje na svoju preminulu suprugu koja je umrla pri porodu. On stoji kao simbol vječne ljubavi.

Zaljubite se u putovanje….

Život je putovanje, a ako se zaljubite u putovanje, zauvijek ćete biti zaljubljeni. …

Mada nam korona kriza ograničava putovanja u inozemstvo, mi smo se u Mondo travelupotrudili pripremiti brojne ponude za naše putnike u mjesecu ljubavi…. Kako nam je ove godine Valentinovo u nedjelju, idealno pada za jedan romantičan vikend u dvoje. Hoteli su ponudili pakete sa romantičnom večerom, bocaom vina i čokoladnom bombonijerom u sobi, welless za dvoje… Najprodavaniji su bili paketi u romantičnom smještaju na Plitvicama, Trme Tuhelj, Terme Sveti Martin, Opatija, Šibenik, Vodice no i Dubrovnik za koji se u ovo doba godine mogu kupiti izuzetno povoljne avio karte.

Ljubav je….

I na kraju, nemojte zaboraviti na to da, iako je Valentinovo prvenstveno dan zaljubljenih, on je i dan ljubavi! To je dan kada se sjetimo svih onih osoba koje izmame osmjeh na naša lica. Podsjetimo se koliko smo sretni što imamo roditelje, prijatelje, bake, djedove, tete, stričeve i da su tu za nas, kada god ih trebamo. To je ljubav! Zato će ih razveseliti i mali znak pažnje. Možda je to telefonski poziv, poruka, osmjeh, zagrljaj… Jer najvrijednije stvari u životu su besplatne!