KABOLA – još jedna sjajna berba najavljuje vina za pamčenje

Zovu ih avangardom istarskog vinarstva, imaju BIO certifikat i jednu od najljepših vinarija, a od ove berbe očekuju vrhunska vina

Na najljepšem istarskom imanju Kabola u Kanedolu pored Momjana završena je još jedna berba. Berači, njih petnaestak, u vinograde su ušli 7. rujna, započelo se s bijelim sortama chardonnayem i malvazijom, a završilo cabernet sauvignonom.

Grožđe se u Kaboli bere ručno, vinogradi se protežu na oko 16 hektara, živi se u skladu s prirodom, tri generacije duga tradicija spaja se sa suvremenom tehnologijom i modernim pristupom –  prava butik priča s vrhunskim vinima svjetskog glasa.

   

„Iza nas je jedna od boljih vinogradarskih godina s dovoljno padalina i dovoljno sunca. U gotovo savršenim uvjetima prinosi su vrhunski kao i kvaliteta grožđa pa će vina ove berbe biti za pamćenje“, kaže Marino Markežić, vlasnik vinarije Kabola, inovator i vizionar kada su vina u pitanju, čovjek koji se ne boji eksperimentirati.

Ne samo da se prvi u Istri usudio prijeći na ekološku proizvodnju pa su svi proizvodi s etiketom Kabola nositelji BIO certifikata, nego je prvi u Hrvatskoj počeo s njegovanjem vina u amforama koje su na imanje Kabola prije 17 godina stigle iz Gruzije. Njegov u to vrijeme avangardni podvig otkrio je novo lice malvazije. Malvazija Unica i Malvazija Amfora vinarije Kabola moćna su vina s karakterom, kompleksna, elegantna i puna, iznimno cijenjena među strukom i istinskim ljubiteljima vina.

Obitelj Markežić nije posustala ni u vremenima kada je svijet suočen s pandemijom i globalnom krizom. Njihovo imanje omiljeno je odredište turistima koji uživaju u ambijentu, miru i prekrasnom pogledu na vinograde.

„Iako smo ove godine jedan segment tržišta iz dalekih zemalja poput Kine, Koreje i Japana potpuno izgubili, nakon lockdowna vratili su se naši gosti iz Europe koji rado dolaze u našu vinariju. Novim jesenskim valom pandemije vinski turizam nije posve zaustavljen zahvaljujući vjernim domaćim gostima koji nas tradicionalno posjećuju nakon sezone. Trenutno smo fokusirani na berbu i iduću godinu u nadi i želji da će za sve nas biti mnogo bolja od ove“, zaključuje poznati istarski vinar.