VINA IKARSKE VRUJE

U ikarsku vruju ove će subote  01.08.2020 po šesti puta biti potopljene butelje vrhunskih vina gdje će sazrijevati godinu dana na dubini od 20 metara. Prošle godine u more je položeno cca 3.000 butelja vina vinarija Rossi, Ferenac, Fuhtar, Prelac, Kabola, Acinger, Herman, Smilović, Sosich i Iločki podrumi. Grupa entuzijasta udruge Ikarski barkajoli iz dubina ikarske uvale, na svjetlo dana izvući će vina renomiranih hrvatskih vinara koja su godinu dana sazrijevala u idealnim uvjetima na izvorima ikarskih vruja. Ovogodišnjem vađenju i potapljanju vina nazočit će i poznati hrvatski vinari Rossi, Prelac, Kabola, Acinger, Herman, Sosich, Fuhtar, Matić i Iločki podrumi.

Ikarske  vruje geološki su fenomen i predstavljaju izvore dalekih ponornica iz dubina kraškog područja, ne samo Učke već, pretpostavlja se, i dalekih Alpa. Nakon kišnih dana, vruje „rade“, postaju aktivne, a dno zaljeva postaje izrovano vodotokovima snažnih bujica iz dubina. Tako vruje u zaljev donose hladnu vodu podzemlja, a zbog boćate vode zaljev je obitavalište bogato ribom, posebice brancinima i ugorima. Izvori vruja predstavljaju također idealan prirodni „podrum“ za sazrijevanje vina.

 

S obzirom na epidemiološku situaciju ove će godine izostati gastro i zabavni dio manifestacije namijenjen javnosti.

 

Za sve daljnje informacije kontakt osoba je gospodin Vjekoslav Zahej, mob: 091/200 6309; e-mail: vjekoslav.zahej1@inet.hr