CESTA PLAVE RIBE u Crikvenici – vladarica gastronomije ovoga kraja

Ljubitelj ste ribe? Siti ste brze svakidašnjice i rutine u vašemu jelovniku? Kušali biste nešto ukusno i zdravo, no ne da vam se ići u ribarnicu, a kamoli kuhati? Zapravo biste se htjeli samo opustiti, zabaviti i pošteno napuniti baterije. Ako vam pritom neće smetati društvo jedne ili više morskih „plavuša“, znamo koje će odredište biti baš po vašoj mjeri.

Naime, upravo od 10. do 30. lipnja će se na Rivijeri Crikvenici održavati osmi po redu Mjesec plave ribe, posvećen vladarici tradicionalne gastronomije ovoga kraja – plavoj ribi. Ove godine je ovaj zanimljiv dio projekta „Cesta plave ribe“, koji je utemeljila Turistička zajednica Grada Crikvenice, nadahnuta bogatom ribarskom tradicijom od tjedna narastao na Mjesec plave ribe. Podsjeća na važan dio ovdašnjega identiteta i vrijedne crikveničke ribare, koji su već u 18. stoljeću bili jako cijenjeni i poznati kao vrijedni i vrsni stručnjaci, ali i učitelji koji su svoja znanja nesebično prenosili brojnim generacijama diljem svijeta.

Već osmu godinu zaredom vrijedni ugostitelji s područja čitave crikveničke rivijere pripremili su posebne jelovnike (menu od 3 slijeda) temeljene na jelima od plave ribe po promotivnoj cijeni od 100 kuna, a nude ih sljedeći restorani i konobe: u Crikvenici „Bodulka“, „Karoca“ i „Trabakul“, u Dramlju „Domino“, u Jadranovu „Feral“ te „Kantunić“, „Riva“ i „Ulika“ u Selcu.

Tako možete kušati jela poput Palamida u maslinovom ulju na rikoli, Tuna na pašticadu s njokima, File skuše sa salatom od mladoga krumpira, Domaći crni rezanci s umakom od inćuna, Steak od tune na žaru s blitvom i povrćem, Domaći njoki s tunom, Tuna u mediteranskoj salsi s palentom, Marinirana tuna u soli i šećeru na rikuli s preljevom od aceta, meda, gorke naranče i maslinovog ulja, Ražnjići od tune s blitvom,  Zapečena skuša u pećnici s krumpirom i povrćem ili najpoznatije od svih jela od plave ribe na crikveničkom području – Rupice na palenti ili Selačke kolubice!

Slobodno zakoračite na „Cestu plave ribe“, koju možete pronaći jedino na Rivijeri Crikvenici! Ovdje je plava riba vladarica cijele godine, no glavnu ulogu ima lipnju, kada ćete posebno uživati uz ukusna tradicionalna i moderna jela u sjajnom društvu domaćina. Obavezno „zaplivajte“ i našim društvenim mrežama, gdje vas čekaju svježi detalji o najpopularnijoj „plavuši“ te drugim zanimljivostima i događanjima.

Organizator: Turistička zajednica Grada Crikvenice

Pokrovitelji: Grad Crikvenica, „Eko Murvica“ d. o. o.