TRADIZIONE A TAVOLA: JELA IZ PINJATE totalno tradicionalna Istra

 Sve ljubitelje tradicionalne istarske kuhinje i autohtonih jela od domaćih namirnica zasigurno će privući prvo izdanje gourmet manifestacije ‘Tradizione a tavola: jela iz pinjate’ koja će se od 13. ožujka do 12. travnja održati u konobama na području Kanfanara, Svetvinčenta i Bala. 

U sklopu ove nove gourmet priče sudjelovat će četiri poznate istarske konobe: Kod Kancelira, Castello, Konoba Klarići i OPG Pekica koje će za vrijeme trajanja manifestacije posjetiteljima nuditi niz tradicionalno pripremljenih, toplih jela iz pinjate na način kako su to pripremale njihove none, a na kojima su odrasle brojne generacije Istrijana. 

Na meniju će se tako, između ostalog naći i jota od kupusa i repe, maneštra s koromačom, slancom ili trukinjom, kao i tradicionalne istarske pašte: pljukanci, fuži, njoki i ravijoli. Uz domaću paštu, brojni gosti će moći kušati istarski pršut, divlje šparoge, šugo od divljači ili domaće kokoši te jela od istarskog boškarina. Uz sva jela će se moći kušati domaća vina istarskih vinara. 

Manifestacija ‘Tradizione a tavola: jela iz pinjate’ rezultat je suradnje turističkih zajednica Svetvinčenat, Bale – Valle i Kanfanar s turističkom kompanijom Maistra  te Udruženjem obrtnika Rovinj na razvoju gourmet proizvoda u destinaciji, a predstavlja spoj tradicije i vrhunske istarske gastronomije koja svojom neupitnom kvalitetom plijeni pažnju poklonika istinskih gourmet doživljaja. Ova manifestacija samo je jedan od brojnih gourmet događanja koji kontinuirano obogaćuju ponudu Istre, iznova je stavljaju na svjetsku gourmet kartu te iz dana u dan privlače sve više posjetitelja.