APEROL SPRITZ koktel bez kojeg nema uživanja

Lijeno, sučano, subotnje podnevno vrijeme u nama najbližem talijanskom gradu, Trstu.  Terase kafića, od najpoznatijeg Caffe degli specchi na monumentalnoj Piazzi Unita, kao i onih koje preko Piazze Borsa vode do Piazze Ponte Rosso prepune ljudi. A na stolovima, ili u rukama dok se lagano prinose ustima – velike vinske čaše ispunjene narančastim sadržajem. Aperol Spritz!

Najpopularnije aperitivno piće, vrlo blagog okusa, sjeverne Italije polako osvaja i područja Hrvatske koja su u gastronomskom smislu već stoljećima “naslonjena” na Italiju. Dodatni će se zamah širenja prema našim krajevima svakako dogoditi nakon upravo okončane hrvatske “settimane bianche”. Od  stotinjak tisuća hrvatskih skijaških “emigranata”  većina ih je “okupirala” upravo talijanska skijališta te svakodnevno uživala u – Aperol Spritzu!

 

Dnevno se upravo u skijaškim centrima Italije troši na stotine kartona Aperola, složenog, ali maloalkoholnog aperitiva koji je nedavno proslavio stoti rođendan. Liker koji je nastao kao odgovor Campariju, u bazi ima – rabarbaru. I niz tajnih začina koji mu daju gorčinu. “Rodio” se u Padovi, no s obzirom da su korporacije davno progutale male proizvođače, Aperol danas posluje upravo u sustavu onog s kojim je bio u “ratu”,  Campari grup. Kupi neprijatelja da ti ne stvara probleme! Istina, zahvaljujući uvelike i njegovoj reklamnoj mašineriji, otvorio si je vrata globalnog uspjeha.

Ono što pak Aperolu daje dodatni vjetar u leđa uspjeha, koktel je nastao od sastojka što dolazi iz područja oko Trevisa, dakle grada koji se nalazi vrlo blizu Padove – Prosecca. Silno popularno talijansko aperitivno vino čiji najbolji primjerci dolaze iz podruma smještenih na području od Bassana del Grappa pa preko Conegliana sve do Pordenonea, s apsolutnim centrom u Valdobbiadenu. Koktelu se kako bi se količina alkohola držala na desetak posto, dodaje još i malo sode, a da bi bilo sve u narančastom, tako optimističnom, tonu i kriška naranče. I obilje leda što se, na terasama “baiti” smještenih na više od dvije tisuće metara nad morem uopće i ne topi. Zapravo – savršenstvo koje je nakon stogodišnjeg postojanja postalo pa već i u najmanju ruku paneuropski popularno. Uostalom i službeno, prema prodajnim brojkama Aperol Spritz je 2018. godine bio deveti najprodavaniji koktel na svijetu. A lani su oba njegova sastojka bilježila veliki prodajni rast.

Aperol Spritz – čisti uvod u užitak koji slijedi nakon podneva. Najprije primamljivi ručak, nakon toga – kako tko voli. Važno je samo da se uživanje nastavi.