Sve dobrobiti kave…

Dobrobiti koje kava ima za zdravlje dobro su poznate svim kavopijama. Mnogi od njih reći će kako im kava diže energiju i čini ih odmornijima te kako se jednostavno osjećaju sretnije i spremniji su nositi se s izazovima svakodnevnog života nakon šalice najdražeg napitka. I u pravu su jer kava sadrži brojne spojeve koji doprinose općem poboljšanju stanja  organizma.

BLAGODATI KAVE

Prije svega, kava je iznimno bogata antioksidansima, molekulama koje pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala pa tako smanjuje rizik od srčanih oboljenja, pomaže u sprječavanju degeneracije mrežnice na oku, smanjuje mogućnost pojave raka kože, grla, jetre i debelog crijeva te nastanka dijabetesa tipa 2. Osim toga, kava sadrži stimulans kofein koji je zaslužan za jačanje moždane aktivnosti i povećanje razine energije u organizmu što pak stvara osjećaj budnosti i poboljšava pamćenje.

Kofein stimulira mišiće i povećava razinu adrenalina u krvi pa se konzumacija kave preporuča svima koji se bave sportom ili nekom fizičkom aktivnošću. Svakodnevna šalica kave smanjuje mogućnost razvoja neurodegenarativnih bolesti kao što su demencija, Alzheimerova i Parkinsonova bolest. Jedna od najsretnijih dobrobiti kofeina jest ta da potiče proizvodnju dopamina ili hormona sreće pa kava popravlja raspoloženje i pomaže u borbi protiv blažih oblika depresije.

 

KAVU TREBA PITI UMJERENO

U svemu u životu treba biti umjeren, pa tako i u kavi. Premda je kava svakodnevno na meniju, najbolje je konzumirati tri do četiri šalice na dan. S obzirom kako kofein služi kao stimulans koji nas drži u stanju budnosti, a radi sprječavanja njegova prevelikog unosa tijekom dana, preporuča se kavu piti iz manjih šalica.

BEZ ŠLAGA I ŠEĆERA

Iako je slatka kava sa šlagom prava poslastica, šećeri i zasićene masne kiseline sadrže kalorije i spojeve koji mogu dovesti do pojave kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i pretilosti čime se smanjuju pozitivni učinci kave. Stoga bi bilo bolje da se kava umjesto šećerom zaslađujem medom ili stevijom, a da se umjesto tučenog vrhnja i punomasnog mlijeka okus poboljšava bademovim, zobenim ili sojinim mlijekom.

BIORITAM JE KLJUČAN

Kada će se popiti prva kava ovisi o biološkom satu svake osobe. Iako je većina ljudi navikla konzumirati kavu čim ustanu iz kreveta, vrijeme prve jutarnje kave trebalo bi biti kasnije. Naime, zbog kortizola, hormona stresa čija je razina najveća odmah po buđenju, preporuka je popiti prvu šalicu kave dva sata nakon buđenja. Zato bi osobe koje se bude oko 7 ujutro izvukli najviše iz prve kave ako bi ju konzumirali između 9 i 10 sati.

VANJSKA UPOTREBA

Mnoge su dobrobiti kave za kožu i kosu. Zrnca mljevene kave pomiješana s medom, kokosovim ili bademovim uljem čine fantastičan piling za uklanjanje mrtvih stanica kože. Kako je kava bogata antioksidansima, piling s kavom odličan je u borbi protiv celulita, a maska za lice pomaže u sprječavanju nastanka prvih bora i u čišćenju masne kože. Osim toga, kava je odličan prirodni izbor za ljepšu i svilenkastiju kosu. Maska od mljevene kave i maslinovog ulja čini kosu sjajnijom, mekom i podatnijom, a kofein stimulira rast kose.