TOMIĆ PETAR HEKTOROVICH 2016 – oda moru, vinu i autohtonim ljepotama hvarskog otoka

Tomić Petar Hektorovich 2016 – oda moru, vinu i autohtonim ljepotama najsunčanijeg

 hrvatskog otoka

Jelsa na Hvaru, malo je ribarsko mjesto puno velikih ljepota. Osim čistih plaža, raskošnog mediteranskog raslinja, spomenika i jedinstvene arhitekture, brojne goste već godinama oduševljava mjesto koje na jedinstven način slavi ljubav prema moru, vinu i ljepotama ovog sunčanog otoka. Radi se o vinariji Tomić koja je ove godine obilježila dvadeset i petu godišnjicu postojanja.

Ambasador vinarije i legendarni umjetnik hrvatskog vinarstva je Andro Tomić, vinar koji je nastavio 150 godina staru obiteljsku tradiciju te cijeli svoj život posvetio vinu. Njegova ljubav prema vinu započela je još u djetinjstvu kada se s bakom molio dok su se otvarali čepovi bačava od 20 hektolitara, a sve obveze koje je imao kao dijete i učenik, bile su vezane upravo za rad u vinogradu i podrumu.

Formalno obrazovanje Andro je stekao na zagrebačkom Agronomskom fakutetu, a tijekom studiranja je proveo šest mjeseci na studijskom putovanju u Francuskoj gdje je obilazeći pedesetak podruma učio i upijao nova znanja. Po povratku se zaposlio na matičnom fakultetu kao asistent, a nakon magisterija se uputio u Split, da bi se nakon dvadesetogodišnjeg izbivanja i znanstvenoga rada, vrationa otok Hvar i osnovao tvrtkuBastijana. U rad Bastijane uključena je cijela obitelj, a filozofija vinarije se temelji na njegovanju autothtonih sorti i znanja uz eksperimentiranje s novima.

Jedan od ponosnih predstavnika autohtonih sorti je glasovito izvorno dalmatinsko desertno vinoTomić Petar Hektorovich 2016.Ovo se vino proizvodi jedino u obalnom dijelu Hrvatske, a radi se od probranog i prosušenog grožđa najkvalitetnijih dalmatinskih sorti.Slatko je, izbalansirano kiselinama koje mu daju pitkost i svježinu, s aromama zrelog južnjačkog voća, suhih marelica, grožđica, narančine kore, smokava te aromatičnim cvjetnim notama. Servira se rashlađeno na temperaturi od 10-12 °C, a najbolje se slaže sa slasticama, posebno suhim voćem i suhim kolačima.Također je izvrsno i u kombinaciji sa sirevima od plemenite pljesni.

Najbolja prilika za uživanje u ovom posebnom vinu i ostalim ukusnim kapljicama vinarije Tomić je wine tastingkoji se odvija u Trikliniju, prostoru na koji je obitelj Tomić posebno ponosna. Tiklinij je mjesto namijenjeno istinskom uživanju – isklesano u kamenu, sa svodovima od sedre i stupovima od travertina, kao što se gradilo u Dioklecijanovim podrumima. Uz posebna vina, ukusne zalogaje i nezaboravne priče nakratko se odvojite od svijeta i doživite hvarsku povijest, vino i kamen u njihovoj neraskidivoj vezi.