ZIGANTE TRUFFLE DAYS Livade deset vikenda u znaku tarufa

Proteklog su vikenda počeli Zigante Truffle Days, jedna od najznačajnijih hrvatskih gastro-turističkih manifestacija.

Smješteni u posebnom paviljonu uz znameniti restoran s Michelinovom preporukom u Livadama, Dani tartufa tvrtke Zigante čiji je pogon za preradu tih najcjenjenijih i najskupljih gljiva na svijetu smješten u Plovaniji nedaleko Buja, svoje će gastro iskorake ponavljati svakog vikenda, subotom i nedjeljom, i to sve do 17. studenog, punih dakle deset vikenda s čime se ne može pohvaliti baš ni jedno slično događanje u Hrvatskoj. Radno vrijeme sajma je u rujnu i listopadu subotom od 10 do 20 sati, nedjeljom od 10 do 19 sati, dok je u studenom zatvaranje oba dana pomaknuto za jedan sat ranije.

Osim samih proizvoda Zigante te specijalnih cooking showova u kojima je glavni sastojak bijeli ili crni tartuf, Dani tartufa u Livadama okupljanju i ponajbolje proizvođače autohtonih hrvatskih gastro delicija.

Dominiraju istarski proizvođači, no ne nedostaje ni onih s ostalih hrvatskih prostora tako da je to i mjesto za kupnju hrvatskih specifičnosti. To posebno cijene strani turisti, među kojim dominiraju Slovenci i Talijani, ali zamjetno je da se i sve više hrvatskih posjetitelja na ovom sajmu opskrbljuje s domaćin namirnicama.

Sajam je otvorenog tipa, cijene gastronomskih delicija su prilagođene događanju, dakako uz sve idu i vrhunska istarska vina među kojima se ove godine izdvaja Fakin iz Motovuna, mladi vinar čija je malvazija dosegla najviši bodovni skor koje je ijedno hrvatsko vino ikad dobilo na nekom značajnom međunarodnim natjecanju.