9. SREDNJOVJEKOVNI FESTIVAL SVETVIČENAT viteške igre okupane Campagnolom

 

Novitet ovogodišnje gastro ponude je mogućnost kupnje bire Campagnola u posebnoj, limited edition pivskoj krigli

 

U Kaštelu Morosini-Grimani u Svetvinčentu najavljen je 9. Srednjovjekovni festival. Medijima su se obratili Dalibor Macan, načelnik Općine Svetvinčenat, Igor Macan, voditelj razvojnih programa i projekata te Dean Pustijanac, direktor TZO Svetvinčenat. Ovogodišnji program festivala također je podijeljen u tri tematska dana: petak kao Obiteljski dan, subota Dan viteštva i nedjelja kao Dan legendi

 „Srednjovjekovni festival je trenutno najvažnija manifestacija u našoj općini te je postala i vrlo važan motiv dolaska na godišnji odmor u naš kraj. Tijekom razdoblja održavanja Srednjovjekovnog festivala smještajni kapaciteti su gotovo u potpunosti popunjeni. Kompletna turistička ponuda naše općine prožima se motivima koje ovaj Festival ističe od ostalih manifestacija. Ponajviše se moramo zahvaliti našim gospodarstvenicima, poduzetnicima koji su se maksimalno uključili u stvaranje ove prepoznatljivosti te svojim uključivanjem kreirali dodatne atraktivne sadržaje za sve naše goste ali i za domaće posjetitelje, rekao je Dalibor Macan.    

Progam je vrlo bogat i uključuje veliki broj sudionika iz raznih udruga i društava koji njeguju tradicije i kulturu srednjovjekovnih majstora, animatora, vitezova, umjetnika te ostalih „uloga“ koje na tri dana ožive srednji vijek u Svetvinčentu.  Neke od udruga su sudionici u programu od prve manifestacije, a uvijek se nastoji osvježiti program i s novitetima kao što je najavio za ovu godinu Igor Macan: „Nastavljamo s podjelom na tri tematska dana te najavljujemo dječju vitešku borbu koja je vrlo interesantna za djecu ali i njihove roditelje te će se održat u petak. Drugi dan je naglasak na viteške borbe, borilačke vještine, predstavljanje sve moguće artiljerije i srednjovjekovnih borbenih rekvizita i vještina. A treći dan je posvećen legendama gdje kulminira program s prikazom Legende o vještici Mare te sam kraj Festivala kada se scenski dočara „spaljivanje“ Kaštela.“

Kao novitet ovogodišnje gastro ponude je mogućnost kupnje festivalske bire Campagnola u posebnoj pivskoj krigli koje dolazi na festival u limited edition izdanju.  Festivalske krigle bit će dostupne u ograničenom broju te se pozivaju ljubitelji pive da na vrijeme dođu u Svetvinčenat i kupe svoju srednjovjekovnu kriglu. Bit će tu i animacija kroz mini tematski park St. Michael koji će vam predstaviti sve aktivnosti koje inače možete isprobati u Tematskom srednjovjekovnom parku st. Michael iz Raponji pored Svetvinčenta.   

Novitet programa je gostovanje grupe Toi Ahi Danza del Fuoco iz Italije koji će u nedjelju oduševiti posjetitelje svojim vatrenim nastupom. Njihov nastup počinje u 23 sata kao uvertira završnog programa festivala. Dio programa su i ove godine atraktivni nastupi udruge Hector iz Slovačke koji su drugi put u Svetvinčentu. Svakoga dana s početkom u 19 sati pogledajte veličanstveni nastup udruge Sokolary iz grada Sv. Bavona iz Slovačke koji će pokazati drevnu vještinu i ljepotu suradnje čovjeka i sokolova. Gostuju još: iz Donje Stubice dolazi Družba vitezova Zlatnog kaleža i Tahyjevi puškari, domaćini su Povijesna udruga Kaštel iz Svetvinčenta, gosti su i Vitezovi Zelingradski iz Svetog Ivana Zelina, a dolaze i La compagnia d’arme Malleus iz Trsta, Ursus iz Bratislave (Slovačka), Vitezi Belega Volka iz Celja (Slovenija), Halloenek Hungarica iz Mađarske, Corpo di guardia di Gradara iz Gradare (Italija), Vodorige iz Zagreba te Gruppo storico musici e sbandieratori Saletto. U programu Srednjovjekovnog festivala u Svetvinčentu sudjeluje oko 250 kostimiranih sudionika iz domaćih i inozemnih udruga. 

U sklopu brojnih aktivnosti i ponuda iz programa, ističemo izbor najbolje fotografije sa Srednjovjekovnog festivala u organizaciji Turističke zajednice Općine Svetvinčenat. Pravila Foto natječaja potražite i prijaviti se može na stranici www.foto.svetvincenat.hr . „Fotografije koje pristignu ocjenjuju se kroz tri kategorije, akcijska, portretna i noćna fotografija. Najbolje će odabrati stručni žiri u sastavu:  Barbara Ban, novinarka, Manuel Angelini, profesionalni fotograf, Andi Bančić, profesor likovne kulture (Pučko otvoreno učilište Poreč) i Hassan Abdelghani, profesionalni fotograf i Giordano Cellich, profesionalni fotograf,“ najavio je foto natječaj direktor TZO  Pustijanac.

Ulaznice u pretprodaji se mogu kupiti do četvrtka, 1. kolovoza u Visitor centru po cijeni od 30 kuna. Za vrijeme trajanja Festivala cijena ulaznice bit će 40 kuna. Djeca do 115 centimetara visine imat će besplatan ulaz, za djecu višu od 115 centimetara i do 14 godina cijena ulaznice bit će 10 kuna.