PELJEŠKA ATRAKCIJA posvećena vinarstvu i vinogradarstvu

U Putnikovićima će se na tradicionalnoj fešti Svete Ane nazdraviti otvorenju nove pelješke atrakcije posvećene vinogradu, vinu i dalmatinskom težaku

Tradicionalna fešta povodom blagdana Svete Ane, 26. srpnja u Putnikovićima na Pelješcu, svake godine okupi više stotina zaljubljenika u vrhunska vina i dalmatinski ugođaj. Svi već znaju da ovo mjesto u srcu Pelješca, svoju zaštitnicu slavi sjajnom zabavom, uz glazbu i odlične plavce i maraštine, no ove godine imaju još jedan razlog za slavlje.

Naime, na blagdan Sv. Ane svečano se otvara „Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva“ u čijem je sastavu i Dom vinarske tradicije.

U sklopu vinarije, prije tri godine otvoren je Dom vinarske tradicije s vrijednim eksponatima i kušaonicom, dok će posjetitelji od kraja srpnja imati priliku vidjeti i repliku autohtone dalmatinske kuće uređene u potkrovlju novog muzeja.

Ovo malo pitoreskno pelješko mjesto skriva i jednu od rijetko sačuvanih baroknih crkvica u izvornom obliku, crkvu Sv. Ane, koju su prema legendi sagradili vinogradari kako bi zaštitila njihovu lozu od nedaća. Vino “Sveta Ana”, PZ Putnikovića, koje odlično paše uz ribu i stonske kamenice, po ovoj je crkvici i dobilo ime.