VINO & JAZZ na drugačiji način

Puno puta ste čuli kako vino & jazz idu skupa: pijete vino, a netko u pozadini ili negdje u pozadini svira jazz. Nije to loše, reći ćete, ali što biste rekli na to da prisustvujete degustaciji vina koju tematski oplemenjuje netko tko vas s lakoćom i znanjem vodi odvodi u čaroban i nikad dovoljno ispričan svijet jazza.

Upravo to dogodilo se u utorak (28.05.) u vinoteci i wine baru „Bornstein“na sada već drugom izdanju ciklusa Vino & Jazz na kojem nas je glazbeni znalac i veliki ljubitelj jazza Kornelije Hećimović proveo kroz buran život i prelijepu glazbu legendarnog jazz trubača i pjevača Cheta Bakera.

Vina koja su se pila tu večer dolaze iz obiteljske vinarije u malom mjestu Broskvari u Istri čiji vlasnik, Andrea Cossetto, mladi i javnosti još uvijek relativno nepoznat vinar, ničim ne daje naslutiti nagrade kojima su ovjenčane njegove butelje.

Naime, Andrea je za svoju malvaziju Prima Luce 2018. nedavno dobio zlatnu medalju na prestižnom vinskom natjecanju International Wine Challenge u Londonu, a godinu dana prije njezina prethodnica Prima Luce 2017. ovjenčana je zlatnom medaljom i 95 bodova na Decanteru i time postala do tada najbolje ocijenjena svježa malvazija na tom natjecanju uopće.

Uz malvaziju Prima Luce Andrea Cossetto proizvodi još 3 etikete koje su se kušale tu večer: DEJA VU Chardonnay 2017. , 300 2015. kupažu terana (70%) i cabernet sauvignona (30%) i Mirage muškat bijeli 2017.

Iako je kraljica večeri bila malvazija Prima Luce 2018., jedan od najemotivnijih trenutaka nastupio je kada je iz zvučnika zasvirala jedna od napoznatijih ljubavnih pjesama svih vremena „My Funny Valentine“ koju je upravo proslavio Chet Baker. Pjesma se slušala u potpunoj tišini s povezom na očima i čašom jedinog crnog vina u ruci te večeri, kupaže 300 koja je dobila ime po odležavanju 300 dana u bačvi iz koje se dobije točno 300 butelja.

Sudeći prema reakcijama prisutnih i činjenici da se za ovo događanje tražila karta više, vinska publika očito uživa u ovakvom nekonvencionalnom tipu degustacije, a posebno kad se k tome zalome buteljke „teške“ 95 bodova, kako je malvaziju Andrea Cossetta nazvao poznati vinski pisac Željko Garmaz koji je ovom prilikom predstavio svoju novu knjigu „Vinske priče Istre i Kvarnera“.  Inače, Željko Garmaz jedna je od rijetkih osoba koji je pod svoje pero uzeo  Andreu Cosseta, samozatajnog, ali vrlo ambicioznog istarskog vinara koji, priznaje, nije od velikih riječi, ali bitno da je od velikih vina.