NASTAVLJAMO S DECANTEROM tko su najuspješniji hrvatski vinari u srebru i bronci

Nakon prve i najvažnije informacije o najbolje plasiranim hrvatskim vinarima na ovogodišnjem Decanteru, idemo se posvetiti analizi o ukupnoj hrvatskoj slici na ovom najvažnijem svjetskom ogledu vinara, vinarija i njihovih vina. Istaknuli smo kao je u Hrvatsku stiglo sedam zlata, dva s ekstremnom ocjenom  od 96 bodova, no ako se zna da je za Decanterovo srebro potrebno skupiti od 90 do 94 boda, jasno je koliki je sjaj i tog odličja.

Najviše ocjene od hrvatskih vinara u zoni srebra zaslužili su Bire s Grkom iz 2017. godine, Pilato s malvazijom istarskom, Tomaz s odličnim teranom Barbarossa iz  2015. godine te Vina Laguna i Festigia LV Riserva iz 2016. godine. Zanimljivo je, iako takav utisak nije s konzumentske strane, kako je raspodjela između bijelih i crnih vina, kad je dakle srebro u pitanju, iznimno ujednačena: 25 je crnih, 30 bijelih nagrađenih vina.

Pogledamo li po regijama, jer kod zlata suverena je Istra – 6, Dalmacija – 1, i kod srebra slična priča jer čak njih 27 odlazi u Istru, skoro dakle 50 posto. Na drugom i trećem su mjestu Srednja i južna Dalmacija s 8 nagrađenih, baš koliko je osvojila i regija Zagorje-Međimurje. Da, tko bi rekao prema određenim stavovima, pa i predrasudama koje imamo! U Slavoniju putuje šest odličja, po dva u Moslavinu i Baranju te po jedno u Sjevernu Dalmaciju i Hrvatsko Podunavlje. Odnos priobalne i kontinentalne Hrvatske na Decanteru je bio, prvenstveno zahvaljujući Istri, 36:19.

Uz dakle dominantnu Malvaziju koja je očigledno stekla kredibilitet za izlazak na veliko tržište, u dobre pa i jako dobre restorane, veseli recimo uspjeh moslavačkog škrleta ili međimurskog pušipela koji je dosegnuo 93 boda.

I na kraju istaknimo još bronce s najvišim skorom, 89 bodova. Miklaužićev škrlet, Medea s teranom, Maeneghetti i Black Label koji je kupaža malvazije i chardonaya,  Vina Anđelini s Filomenom malvazijom istarskom, Deak s Pošipom, Vina Belje i Graševina, te na kraju PZ maslina i vino sa  Superior cabernet sauvignonom.

U svakom slučaju, dobar nastup hrvatskih vinara, u jednoj velikoj mjeri i poruka: ugledajte se na principe rada koji se primjenjuju u Istri. Svakako, veliko je i zadovoljstvo spoznajom da se želja za podizanjem kvalitete domaćih vina – itekako širi.