20. URBANOVO MEĐIMURJE festival u slavu pušipela

Urbanovo je višeslojna manifestacija koja se svake godine održava tijekom svibnja, a sadržajno je podijeljena u tri dijela: Festival Pušipela, Dani otvorenih podruma te blagdan Svetog Urbana uz Vinski bal. U tri dana trajanja Festivala, Urbanovo postaje mjesto susreta svih eminentnih proizvođača vina i vinarske opreme, poljoprivrednih proizvođača, poduzetnika, tradicijskih obrtnika, te pruža priliku za upoznavanje gospodarskih subjekata s najnovijim trendovima u proizvodnji i primjeni vinogradarskih i vinarskih uređaja i opreme.


Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović sudjelovat će danas na svečanom otvaranju XI. Festivala pušipela kojim započinje tradicionalna, dvadeseta manifestacija Urbanovo.
Pušipel je pak, baš kao i Međimurje već nekoliko godina jedno od zanimljivijih vina čija je regija, infrastrukturom ali i zanimljivošću podruma kao i pitkošću vina zaslužila da joj se daruje zaslužena pažnja.

Kad je pušipel u pitanju riječ je o originalnoj sorti koja je danas već dosegla površinu vinograda od oko 500 hektara. S drughe strane, što sugerira i sam naziv, međimurski pušipel je vrlo sličan slovenskom, štajerskom i prekmurskom šiponu, kao i sorti mosalvac koja se njeguje u istoimenoj hravtskoj regiji. Međimurci su ipak ovo vino podigli na jednu zavidnu razinu, bilo da se radi o klasičnim jednogodišnjim vinima naglašene svježine ali i ugodne aromatike, bilo da se radi o predikatnom vinu iz prosušenih bobica koje daje fantastične rezultate.