URBANOVO – ususret dvadesetoj manifestaciji

Rudolf Steiner – „Priča o čovjeku koji mijenja svijet. Na bolje.”

Međimurje je zemlja tisućljetne povijesti i kulture. Prema legendi, istok i zapad ovdje su stopljeni u jedno. Ljudi su tu uvijek bili radišni i otvorena duha. Stoga i ne čudi što je upravo dvadeseta manifestacija Urbanovo ove godine najavljena iz Centra dr. Rudolfa Steinera, kako bi se skrenula pažnja na važnosti biodinamičke poljoprivrede i očuvanja tla. Međimurski vinari manifestacijom su povezali učenja iz prošlosti, koja su aktualna više nego ikada, i sadašnji trenutak.

David Štampar, predsjednik udruge međimurskih vinara Hortus Croatiae, u izjavi je najavio Urbanovo: „Ove godine obilježavamo dvadeset godina manifestacije Urbanovo i s porukom važnosti biodinamičke poljoprivrede, želimo obilježiti ovaj jubilej. U Međimurju su mnogi prepoznali potencijal i nasljeđe koje nam je ostavio Rudolf Steiner. Primjerice Terme Sveti Martin svojim gostima nude biodinamički meni pripremljen s namirnicama lokalnih proizviđača. Također, u Termama Sveti Martin, nedavno je započeta realizacija prvog biodinamičkog vrta.“

Biodinamička poljoprivredna proizvodnja holistički je pristup poljoprivredi i poštuje načelo „jedno gospodarstvo – jedan organizam”. Ovaj je vid poljoprivrede samoodrživ, što znači da sve što je jednom gospodarstvu potrebno, ono samo proizvodi.

Da je razmjena znanja neophodna potvrđuju nam činjenicom da će gost na manifestaciji biti Eric Zwiebel, jedan od dvjesto master sommelierana svijetu, koji će održati masterclass radionice u sklopu manifestacije Urbanovo.

 

Manifestacija započinje Festivalom Pušipela, koji se održava od petka do nedjelje, 17 – 19. svibnja. Svoja će vina predstaviti članovi Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae. Drugog tjedna manifestacije, u petak i subotu, 24 i 25. svibnja, međimurski vinari pozivaju vas na Dane otvorenih podruma.

Manifestacija tradicionalno završava Vinskim balom. Ovogodišnji Vinski bal održat će se u petak, 31. svibnja, u restoranu Terbotz. Svi će posjetitelji moći uživati i u gastronomskoj ponudi međimurskih restorana, koji na svom meniju nude domaće specijalitete sljubljene s međimurskim vinima, ali i u radionicama te predavanjima o učenju Rudolfa Steinera.

Fotograf: Goran Jakuš (fotografije iz Centra dr. Rudolf Steiner)

Fotografije Mađerkin breg: TZ Općine Štrigova