GRAND TASTING ekskluzivna eno ponuda “regije”

U Beogradu je završen Grand Tasting, revija vina kako su je sami organizatori nazvali jer ne samo da su strogo birali vinare i njihova vina. nego je i broj ulaznica bio srestriktivan, limitiran na tisuću. S obzirom da je prodaja bila on-line globalno dostupna, rasprodane su bile, a i nisu bile preskupe s obzirom na količinu – manje od 200 kuna, za vrlo kratko vrijeme. Vinari koji su bili pozivani dolazili su iz “regije” koja je nekad činila jedinstvenu državu. Pa je tako s najzapadnijh granica stigao Movia, karizmatični Aleš Kristančić, dok su probrano hrvatsko društvo predvodila vina legendarnog Ivana Enjingija, čovjeka kojem Hrvatska ima zahvaliti pravu  vinsku revoluciju što ju je zahvatila unatrag zadnja dva desetljeća. Dakako, on je u Beograd poslao Venje i to iz odlične berbe 2006. godine,  vino za koje je sam Enjingi istaknuo kao je “najbolje koje je ikad napravio”.

Grand Tastig je održan u Metropl Palaceu, jednom od najluksuznijih beogradskih hotela tako da je doživljaj mogao biti potpun.

Na kraju, s obzirom da smo stalno “bombardirani” sajmovima vina, od kojih to neki nikako nisu, istaknimo da je ovo jedan od mogućih pravaca na kojem bi trebali naglasak staviti i hrvatski vinari. Težnja prema izvrsnosti, stvaranju originalnih vina, uostalom imamo oko 150 autohtonih sorti, i nevjerojatna raznolikost podneblja usmjeravaju nas u tom smjeru. S količinama ionako nikad nećemo moći konkurirati Top10 europskih proizvođača.