KABOLA MALVAZIJA AMFORA 2015. – vino Svjetskog prvenstva sommeliera

 

 

U finalu nedavno završenog natjecanja za najboljeg sommeliera– ASI Contest for Best Sommelier of the World, među četiri vina za identifikaciju u završnici našlo se i vino Kabola Malvazija Amfora 2015. Hrvatsko vino u završnici ovako značajnog svjetskog natjecanja rijetkost je za hrvatsku vinsku scenu,  te joj je svakako i iznimno priznanje

“Iznimno smo ponosni na ovo veliko priznanje za našu vinariju. Uvrštavanje vina Kabola Malvazija Amfora 2015. uz bok najboljim svjetskim vinima potvrda je kvalitete naših vina, ali i našeg rada u kojem se oslanjamo na prirodu. Korištenje amfore u postupku proizvodnje vina iskonski je način pomoću kojeg se grožđe pretvara u vino, a u vinima se osjeti pravi okus sorte i terroira, istaknuo Marino Markežić, vlasnik Kabola Malvazija Amfora 2015. odlikuje se izvrsnom slamnato žutom bojom sa zlatnim rubovima te je kristalno bistro i gusto. Na prvi nos javlja se nota kompota od dunje koju slijedi nota suhe paprati, na koju dolazi nota zvjezdanog anisa i vanilije te nota aromatičnog bilja. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane ima dobru svježinu, blago prisutne tanine, izvrsnu mineralnost i puno tijelo.

Kabola Malvazija Amfora 2015. je u balansu, intenzivnost okusa je izražena, a okus traje dosta dugo. Vino je harmonično i ukusno, a na after tasteu javlja se nota maslaca i zrele breskve te gorčina badema. Uvrštavanje vina Kabola Malvazija Amfora 2015. u završnicu prestižnog svjetskog natjecanja za sommeliere veliki je uspjeh za istarsku vinariju i još jedna potvrda kvalitete, ali i veliki uspjeh za hrvatska vina. Svakako i potvrda ispravnosti i ustrajnosti jednog od najdugovječnijih i najcjenjenijih istarskih vinara, istraživača koji je ovakvu malvaziju imao u ponudi i onda kada većina na naešto slično nije ni pomišljala. No, s širenjem trenda maceriranih vina, potražnja za njima je naglo narasla. Naravno, s obzirom na iskustvo i kvalitetu, Markežić je sve sada kapitalizirao.

Pobjednik natjecanja je Nijemac Marc Almert, drugoplasirana je Dankinja Nina Højgaard Jensen, a treće je mjesto osvojio Latvijac Raimonds Tmsons. Na svjetskom natjecanju Hrvatsku je predstavljao Ivan Jug, iz zagrebačkog restorana Noel, a postigao je zapažen uspjeh.