POD ZIDOM – Velikih 5 sjajnog Bistroa & Wine Bar-a

Peti rođendan Bistroa  & Wine Bara Pod Zidom bio je više nego dovoljan razlog za kratki razgovor sa Bornom Janešom i povratak u prošlost kada je sve zapravo počelo.

Otvorili smo 2014. Godine kao Wine Bar iako smo tada o vinu znali vrlo malo. Restoranske ambicije  imali smo od početka, ali zbog nedostatka financijskih sredstava, investicija u kuhinju morala je pričekati. Prvu vinsku kartu osmislio nam je Hrvoje Petrić te uz njega počinjemo konstantnim edukacijama ulaziti u svijet vina i skupljati znanja. Već početkom 2015. Godine, uz pomoć Dragana Dragojlovića Gage i Tomislava Škunce Škufa, objavili smo naš prvi jelovnik koji se sastojao od kreativne barske hrane uz vino. Danas smo naš tim u kuhinji pojačali sa nekoliko mladih i ambicioznih kuhara, predvođenih chefom Juricom Jantolekom. Nedugo zatim , započinjemo i sa dnevnom ponudom jela pod nazivom ”ručak s Dolca”, a krajem 2016. Godine proširujemo kuhinju i objavljujemo naš prvi a la carte menu. Svaki sljedeći meni sve je bolji, sadržajniji i tehnički kompleksniji, ali od glavnih smjernica ne odstupamo niti danas, a to su: namirnica, lokalnost, teksture i prezentacija. Koristimo najsvježije lokalne sezonske namirnice koje kupujemo od malih lokalnih proizvođača na tržnici Dolac, a svaku komponentu s  tanjura radimo sami u kuhinji od nule (umake, tjestenine, kruh..). Inspiraciju za nova jela nalazimo na obiteljskom stolu, u tradiciji i naslijeđu, u okusima djetinjstva, a zadatak nam je da priču koju ta jela pričaju očuvamo, te je što jasnije prezentiramo na tanjuru.

Konstantno se usavršavamo, napredujemo i podižemo ljestvicu, kompromise u kvaliteti ne radimo, ali na tom putu težimo očuvati poruku koju šaljemo mi, naš meni, vinska karta i naši tanjuri – energija ,strast, toplina i pristupačnost.

Transformacija iz jednostavnog Wine Bara danas je dosegla u jedan hvalevrijedan Bistro & Wine Bar koji nastoji što intenzivnije promicati hrvatsku gastronomiju i hrvatska vina koja s ponosom prezentiramo brojnim stranim gostima koji učestalo dolaze.Nova vinska karta  rezultat je kontinuiranog istraživanja, putovanja po vinskim regijama, edukacijama i degustacijama. Kako raste naše znanje, tako raste i naša vinska karta. Gotovo svako vino koje se na njoj nalazi ima priču zašto je uvršteno, a zbog toga je i naša vinska karta lokalna i obuhvaća vinske regije koje smo obilazili i koje smo istraživali.

Pod Zidom nam već ove godine sprema brojna iznenađenja, pod iskrenim dojmom napuštamo ovaj sjajan koncept i ne preostaje nam drugo nego Vam poručiti  kako smo pronašli sljedeću destinaciju koju bi trebali upisati na Vašu listu želja.