PJENUŠAVI KVARNER “slijepo” ocjenjivanje posebitosti Primorja

View Gallery 3 photos

Na 3.međunarodnom eno-gastro festivalu WineRi koji se proteklog vikenda održao u Rijeci, prof. Marija Vukelić, direktorica 3. Salona pjenušavih vina Zagreb održala je radionicu Pjenušavi Kvarner. Riječ je bila o slijepom kušanju pjenušavih vina Kvarnera kako bi se bez utjecaja spoznaje o tome što se uistinu konzumira moglo donijeti točniju, realniju ocjenu.
Na radionici Pjenušavi Kvarner kušala su se pjenušava vina Kvarnera, većinom autohtonih sorti proizvođača-izlagača na festivalu WineRI. Prof. Vukelić uvodno se osvrnula na pjenušavu scenu Hrvatske i regije, na sorte od kojih se najčešće proizvode pjenušci te na sve veći trend proizvodnje pjenušaca od autohtonih sorti. Svi su se s tom prigodom prisjetili nedavnog najvećeg ocjenjivanja pjenušavih vina u regiji – ocjenjivanja mreže Salon of Sparkling wines na kojemu je apsolutni pobjednik bio upravo kvarnerski pjenušac – “1288” vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog. Veliki uspjeh kvarnerskog pjenušca izvrstan je “vjetar u leđa” i drugim proizvođačima da razmisle o sortama i metodama proizvodnje pjenušca, a time i praćenju svjetskih trendova koji pridonose većoj promociji kvarnerske i hrvatske eno-gastro scene u svijetu.
Kako je poznato, u Primorsko-goranskoj županiji proizvodi se velik broj pjenušaca iznimne kvalitete što tu županiju svrstava na treće mjesto unutar svih hrvatskih županija.
Fotografije Julio FRANGEN