FOODBIZ PROJEKT opatijski FMTU sustavno u razvoj gastronomije

Opatijski Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci je uz talijansko Sveučilište Macerata, švedsko Sveučilište Gothenburg, poljsko Sveučilište ekonomije i biznisa iz Poznana, pa opet talijanski Piceno – Lab mediteranske prehrane, švedski Odbor Svinesund, Europsku mrežu kulturnog turizma (ECTN) te Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam (IGCAT), kojeg zastupa istraživač Fabrizia Toccoli dio projekta Foodbiz. Sustav je to znanstvenog, sveučilišnog i poslovno-praktičnog učenja za osmišljavanje novih putove zapošljavanja u gastronomiji. Projekt je financiran putem Erasmus+ projekta.
Nedavno je u švedskom Gothenburgu održan sastanak svih navedenih partnera, dok je osnovni zaključak dodatno poticanje suradnje znanstvene, sveučilišne komponente s poduzećima koja djeluju na lokalnim tržištima hrane, vinarima i proizvođačima specifičnih poljoprivrednih proizvoda.

Koordinator cjelokupnog projekta je IGCAT, neprofitna ustanova osnovana 2012. godine, koja surađuje s regionalnim konzorcijem dionika na području gastronomije, kulture, umjetnosti i turizma.
Vratimo li se u Hrvatsku, Fakultet za menadžment u ugostiteljstvu i turizmu iz Opatije je lani u listopadu u Kastvu upravo unutar Foodbiz Erasmus+ projekta organizirao edukativni program pod nazivom »Sljubljivanje Kastafske belice i autohtonih namirnica«. Voditeljica tog programa je dr. sc. Greta Krešić, prodekanica FMTU-a ujedno i glavna organizatorica te moderatorica radionice. Kako najavljuju na tom fakultetu, slijedeća takva radionica, čiji je cilj dodatno unapređenje hrvatske gastronomske scene, organizirat će se u ožujku.